Pyszne i sycące bataty zapiekane z warzywami i mozarellą

Jedliście kiedyś tak zwane „loaded nachos”? Nachosy zapieczone pod masą dodatków: mięsa, sosu, sera – co kto woli. Dzisiaj mam dla Was zdrowszą wersję tego dania – bataty zapiekane z warzywami i mozarellą. Przepyszne i sycące danie, pełne kolorów i smaków. Gwarantuję, że uszczęśliwi każdego – nawet tych najbardziej wybrednych. Te przepyszne bataty zapiekane z warzywami świetnie sprawdzą się na rodzinną kolację, wizytę przyjaciół czy imprezę. Smakuje wciąż dobrze gdy ostygnie (i łatwiej się wtedy kroi) – jak to często bywa z zapiekankami.

W mojej wersji są to bataty zapiekane z pieczarkami i białą fasolą w sosie pomidorowym, całość pokryta ciągnącą się mozarellą. Przed podaniem na wierzch dodałam kremowe guacamole, orzeźwiającą salsę z pomidorów oraz pikantne marynowane papryczki jalapeno. Piszę „w mojej wersji” bo tak naprawdę możecie tu spokojnie puścić wodze fantazji i zarówno do samych zapiekanych batatów jak i do dodatków dodać swoje ulubione składniki.

bataty zapiekane z warzywami

PORCJE: 4

CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godzina

Składniki

BATATY ZAPIEKANE Z WARZYWAMI:

  • 3 małe lub 2 średnie bataty
  • oliwa
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki / pieprzu cayenne jeśli lubicie pikantne
  • mały karton passaty (500g)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka białej fasoli
  • 250g pieczarek (około 10 sztuk)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka brązowego cukru/syropu klonowego
  • 1 łyżka oregano lub tymianku
  • 100g tartej mozarelli
  • sól i pieprz do smaku

DODATKI:

  • salsa z pomidorów
  • guacamole
  • szczypiorek
  • marynowane lub świeże jalapeno (dla lubiących ostre smaki)
  • sok wyciśnięty z limonki do skropienia

GUACAMOLE:

  • dojrzałe awokado
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • sok z 1/2 limonki
  • sól i pieprz

SALSA Z POMIDORA:

  • pomidor
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • oliwa
  • sok z 1/2 limonki
  • świeża kolendra
  • sól i pieprz

bataty zapiekane z warzywami

Etapy pracy

  1. Nastawiamy piekarnik do 200 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bataty myjemy, suszymy i kroimy w plastry o szerokości około pół centymetra. Talarki wrzucamy do miski. Dodajemy do niej 3 łyżki oliwy oraz przyprawy: sól, słodką i ostrą paprykę. Mieszamy rękami talarki w misce – tak by przyprawy i oliwa pokryły każdy talarek.
  2. Talarki układamy na papierze do pieczenia – jeden obok drugiego – mi się zmieściły wszystkie na jeden rzut. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie odwracamy talarki i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut.
  3. W tym czasie możemy przygotować sos pomidorowy z warzywami. Obieramy i kroimy w kostkę cebulę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulkę – zesmażamy. Dodajemy pieczarki, solimy i zesmażamy. Wlewamy pasatę, dodajemy 1 łyżkę octu balsamicznego, cukru brązowego i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy odsączoną fasolę i gotujemy kolejne 5 minut.
  4. Gdy talarki batatów mamy już upieczone i sos z warzywami ugotowany, możemy układać naszą zapiekankę. Nie ma tu specjalnych zasad – ja położyłam warstwę talarków, następnie porcja sosu, kolejna warstwa talarków i porcja sosu. Jeśli talarki i sos zrobiliście wcześniej i są zimne, to wstawcie do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15 minut i dopiero wtedy posypcie mozarellą i wstawcie do piekarnika na kolejne 5 minut. Jeśli macie wszystkie składniki ciepłe wystarczy 5 minut bez sera i 5 minut z serem 🙂
  5. Guacamole: awokado rozdrabiamy widelcem lub w blenderze. Dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, sok z limonki, doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Salsa z pomidorem: pomidor i czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy listki świeżej kolendry (ile chcemy), 2 łyżki oliwy, sok z limonki, sól i pieprz.
  7. Zapiekankę podajemy z dodatkami – ja od razu wrzuciłam wszystko na wierz zapiekanych batatów, ale możecie też podać w oddzielnych miseczkach. Zajadamy!