Brownie bezglutenowe z batatów

Kto nie kocha czekolady? Mam nadzieję, że nikt z Was nie odpowiada właśnie do monitora „ja!”. Bo, muszę się przyznać, ze nie ufam ludziom, którzy czekolady nie lubią. Także ustalmy, że wszyscy kochają czekoladę. I wychodząc z tego założenia, każdemu powinno smakować to brownie bezglutenowe z batatów! 😉

brownie bezglutenowe z batatów

Jest proste, szybkie do zrobienia i pyszne. A jednocześnie ma mniej masła i cukru niż klasyczne przepisy na brownie. To brownie łatwo przygotować w wersji bezglutenowej, więc w takim też wydaniu je dzisiaj zaproponowałam. Jeśli jednak nie macie potrzeby na brownie bezglutenowe, to zastąpcie mieszankę trzech rodzajów mąk na 100g mąki orkiszowej lub pszennej.

brownie bezglutenowe z batatów

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut

PORCJE: 15 porcji (takich kwadracików 3x3cm)

Składniki

  • 100 g masła
  • 1 mały batat (około 100g po obraniu)
  • 3 jajka
  • 200g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
  • 100g mlecznej czekolady (1 tabliczka), można zastąpić gorzką lub białą
  • 1/2 kubka brązowego lub kokosowego cukru
  • szczypta soli
  • 40g mąki ryżowej
  • 40g mąki kukurydzianej
  • 25g mąki ziemniaczanej

brownie bezglutenowe z batatów

Instrukcje

  1. Batata obieramy i kroimy w grubą kostkę. Gotujemy do miękkości (zajmie to jakieś 10-15 minut), odcedzamy, studzimy i miksujemy/mielimy. W tym samym czasie mąki mieszamy ze sobą i solą w oddzielnej miseczce.
  2. Masło kroimy w kostkę. Czekolady gorzkie łamiemy na kosteczki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i dwie gorzkie czekolady. Uważamy, by całość nie nie przypaliła/nie zagotowała.
  3. W dużej misce miksujemy jajka z cukrem.  Następnie dodajemy puree z batata, mieszamy. Po tym dodajemy mieszankę masła i czekolady, mieszamy. Na koniec dodajemy mieszankę mąki i mieszamy.
  4. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni C. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ja użyłam szklanej formy o wymiarach około 20x25cm. Jeśli chcecie możecie użyć mniejszej, to wtedy po prostu ciasto będzie grubsze (najwyżej dodajcie 5 minut w piekarniku). Na większą foremkę te proporcje są za małe.
  5. Masę wylewamy do foremki i posypujemy pokrojoną w kosteczkę czekoladą. Pieczemy 30 minut. Przed wyjęciem z formy pozwólcie cieście ostygnąć. Brownie spokojnie wytrzyma 2-3 dni. Ja trzymałam na po za lodówką przykryte ściereczką. Jeśli przygotowujecie ten przepis w lecie, to lepiej trzymajcie w lodówce.