Brownie z buraków przekładane dżemem Chia

Jeśli szukacie przepisu na nowe ciasto na te święta, które będzie pyszne i jednocześnie duzo zdrowsze niż pozostałe na stole mam dla Was idealną propozycję. Brownie z buraków przekładane domowym dżemem truskawkowym z Chia.

Przepis jest prosty i szybki do przygotowania. Najpierw pieczemy brownie na bazie buraków, dzieki którym jest cudnie wilgotne i słodkie. Jest jednocześnie w pełni wegańskie: na bazie mleka roślinnego i oleju kokosowego. Następnie przygotowujemy domowy dżem Chia – z truskawek, malin, wiśni lub borówek. Ja użyłam mrożonych truskawek. Na koniec całość polewamy roztopioną czekoladą. Bajka 😍

CZAS PRZYGOTOWANIA: 1h
SKŁADNIKI:

Brownie:

  • 1/2 kubka puree z buraka – ja dla zaoszczędzenia czasu użyłam tych przetartych mrożonych – potrzebujecie dokładnie 1/2 opakowania
  • 1 kubek mleka roślinnego (np. Migdałowego)
  • 1/4 kubka oleju (kokosowego, z pestek winogron lub rzepakowego)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2/3 kubka cukru brązowego lub kokosowego
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego i 5 łyżek ciepłej wody (jeśli nie macie można zastąpić Chia lub poprostu jajkiem)
  • 1 i 1/4 kubka mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kubka kakao lub karobu

Dżem

  • 1 kubek truskawek (lub malin lub wiśni)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2-3 łyżki nasion Chia

Polewa:

  • Tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego
INSTRUKCJE:
  1. Zmielone siemię lniane mieszamy z ciepłą wodą. Odstawiamy na 5 minut, by spęczniało. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  2. Mieszamy w misce mokre składniki: mleko, buraki, ocet i olej. Dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy spęczniałe siemię lniane.
  3. Do mokrej, cudnie różowej 😉 mieszanki dodajemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy do otrzymania jednolitej masy.
  4. Masę wylewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej wyłożyć jednym kawałkiem dno i dwa dłuższe boki – ułatwi Wam wyciąganie). Wielkość foremki: możecie albo użyć standardowej prostokątnej i uzyskać płaskie ciasto, które podzielicie na pół i polaczycie dżemem.ozecie jednak tez użyć mniejszej foremki i pozniej jak biszkopt przekroić ciasto na 2 warstwy.
  5. Pieczemy około 20-22 minuty. Sprawdzajcie patyczkiem.
  6. Gdy ciasto się piecze możemy przygotować dżem. W małym rondelku podgrzewamy truskawki mieszając przez okoli 15 minut aż zaczną się rozpadać a soki odparują. Następnie dodajemy sok z cytryny i syrop klonowy i mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy Chia. Mieszamy i odstawiamy do zgęstnienia na 5-10 minut.
  7. Gdy ciasto się upiecze i ostygnie przekładamy je dżemem. Tak hak pisałam gdy wyjdzie płaskie dzielimy na pół i nakładamy na siebie. Gdy wyjdzie wysokie – kroimy jak biszkopt na dwie warstwy i przekładamy je dżemem.
  8. Na koniec polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Możemy polać całość i dopiero pozniej kroić na kawałki lub odwrotnie by uzyskać efekt spływającej czekolady po bokach 😉
  9. Wcinamy 🙏🏻