Budyń jaglany z figą i jeżynami

Nie wiem jak Wy, ale ja jak przychodzę do domu po pracy jesienią to najchętniej zawinęłabym się w koc z wielką filiżanką słodkiej herbaty z cytryną( lub grzanego wina w gorsze dni 😉) i czymś słodkim do zajedzenia tęsknoty za wiosną. Jednocześnie chciałabym na wiosnę uniknąć corocznego rytuału „bikini body w 3 miesiące” dlatego warto zadbać, by przez całą jesień codziennie tym dodatkiem do gorącej herbaty nie była cała paczka ciastek lub tabliczka czekolady. (Nie mowię, żeby zupełnie zrezygnować, ale warto robić przerwy 😅). I tutaj cudownym rozwiązaniem jest zdrowy, pyszny i sycący deser jakim jest budyń jaglany.

Co jest takiego dobrego w tym deserze?  Jego głównym składnikiem jest kasza jaglana – pełna łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz żelaza.
To co czyni budyń jaglany pysznym to sposób w jaki gotujemy kaszę i dodatki. W tym wydaniu gotuję kaszę w mleku kokosowym. Następnie miksuję z sokiem jabłkowym(dzieki niemu budyń nie bedzie mdły), dodatkową porcją mleka kokosowego dla kremowości, syropem klonowym i ekstraktem z wanilii. Podaję z sezonowymi owocami – teraz idealnie sprawdzą się jeżyny (ostatnie ich chwile na straganach) i figi (sezon w pełni 😍).

Poniższy przepis jest na 4 porcje – jeśli robicie dla dwóch osób to idealna opcja – po jednym wieczorem po zrobieniu (jeszcze ciepły!) i po jednym do pracy na kolejny dzień. Oczywiście możecie jednak zmieniać porcje zachowując poniższe proporcje.


PORCJE: 4

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 minut

Ingredients

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka wody
  • 2/3 szklanki soku jabłkowego
  • 3 łyżki syropu klonowego/miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub ziarenka z połowy laski)

Dodatki:

  • 1-2 figi
  • Garść jeżyn

Do polania:

  • 1 łyżka syropu klonowego
  • Lub mieszanka: 1 łyżeczka miodu i 1 łyżeczka soku z cytryny z kilkoma ziarenkami wanilii

Directions

  1. Kaszę jaglaną wsypujemy do garnuszka. Zalewamy 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego i 1 szklanką wody. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 15 minut lub chwilkę dłużej – do wchłonięcia płynu przez kaszę. Mieszamy co jakiś czas, żeby kasza się nie przypaliła.
  2. Po ugotowaniu wlewamy do kaszy sok jabłkowy i pozostałą 1/2 kubka mleka kokosowego. Mieszamy. Odstawiamy kaszę na chwilę (5-10 minut) do ostygnięcia – by nie stępić noży miksera na gorącej masie.
  3. Miksujemy masę ręcznym blenderem do osiągnięcia pożądanej przez nas budynkowej konsystencji. Dodajemy syrop klonowy i ekstrakt i mieszamy masę.
  4. Masę nalewamy do miseczek lub słoiczków. Na wierzchu układamy owoce i polewamy syropem lub miodem. Jeśli podajecie je w słoiczkach i chcecie je dodatkowo udekorować to pokrójcie figę na plasterki i przyciśnijcie je do ścianek słoiczka przed nalaniem budyniu.


Budyń w zamkniętych słoiczkach / miseczkach trzymajcie w lodowce – dwa dni spokojnie wytrzyma 😊