CIASTA, DESERY, ŚNIADANIE, WEGAŃSKIE, WEGETARIAŃSKIE

Bułeczki cynamonowe 

1 comment

Wegańskie bułeczki cynamonowe na cudowny początek dnia. Ciepłe, mięciutkie, pachnące cynamonem. Bajka! Podoba się Wam taka wizja śniadania? Jeśli pragniecie czegoś jeszcze bardziej wyjątkowego możecie je zapiec w kremie z daktyli i orzechach. Mniam. Chociaż przyznam się Wam, że ja zazwyczaj jestem zazwyczaj na tyle leniwa, że robię same bułeczki. W obu wersjach są pyszne!

Sprawdźcie też mój najnowszy przepis na proste bułeczki cynamonowe ze zdrowym sosem karmelowym!

bułeczki cynamonowe

Te przepyszne bułeczki polecam na śniadania weekendowe, bo zajmują trochę więcej czasu – ciasto powinno przez godzinę wyrastać. Efekt końcowy jest w 100% warty czekania. W składnikach znajdziecie instrukcje zarówno na wersję wegańską jak i standardową – możecie wybrać według własnych upodobań.

Bułeczki cynamonowe 

Recipe by LilaCourse: ŚNIADANIE, WEGAŃSKIE, WEGETARIAŃSKIECuisine: DESER, CIASTODifficulty: proste
Porcje

12

bułeczek
Czas aktywny

40

minutes
Czas całkowity

2

hours 

Wegańskie bułeczki cynamonowe na cudowny początek dnia. Ciepłe, mięciutkie, pachnące cynamonem.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka suchych drożdży (7g – tyle zazwyczaj ma saszetka)

  • 1 kubek (250 ml) mleka migdałowego (lub innego roślinnego)

  • wersja wegańska: mieszanka 3 łyżek oleju kokosowego i 3 łyżek masła kokosowego, wersja standard: 6 łyżek masła (110g)

  • szczypta soli

  • 3 kubki (około 360g) mąki orkiszowej lub pszennej + mąka do podsypania przy wałkowaniu

  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/4 kubka + 1 dodatkowa łyżka cukru brązowego lub kokosowego

  • OPCJONALNIE: Krem daktylowy i orzechy do zapieczenia w nich bułeczek
  • 1/2 kubka daktyli

  • 2 łyżki masła orzechowego

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • kilka kropek ekstraktu waniliowego

  • 2 garści pekanów lub orzechów włoskich

INSTRUKCJE

  • W małym garnuszku podgrzewamy mleko i 3 łyżki mieszanki oleju i masła kokosowego (lub masła). Mleko ma być tylko ciepłe – nie gotujemy go. Gdy masło się rozpuści w mleku zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy. Czekamy aż wystygnie na tyle ze spokojnie możemy dotknąć garnka i włożyć palec do mleka 😉 To bardzo ważne bo do tego mleka dodajmy drożdże – zbyt gorące mleko je zabije.
  • Dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki, szczyptę soli i drożdże. Zostawiamy na 5 minut.
  • Po tym czasie mieszamy mleko i przelewamy do dużej miski. Dodajemy do niej mąkę po 1/2 kubka i mieszamy. To ważne, bo może się okazać że nie będziecie potrzebowali całych 360g mąki. Gdy już ciasto jest zbyt gęste by mieszać je łyżką ugniatamy je ręką 2-3 minuty.
  • Gdy ciasto jest zagniecione przeglądamy je do miski lekko wysmarowanej oliwą lub olejem rzepakowym lub kokosowym. Przykrywamy mokrą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jak sobie radzić z brakiem ciepłych miejsc w zimie? Ja włączam piekarnik na 60 stopni i kładę miskę na otwartych drzwiach piekarnika 😉
  • OPCJA: Jeśli chcemy zapiec bułeczki w kremie daktylowym to czas gdy ciasto rośnie jest właściwą chwilą na jego przygotowanie 😊 (Jeśli nie robicie kremu przejdźcie do kolejnego punktu). Daktyle namaczamy we wrzątku. Odsączamy i wrzucamy do miksera. Dodajemy masło orzechowe, roztopiony olej kokosowy i ekstrakt waniliowy. Miksujemy. Możemy dodać 1/4 kubka wody by łatwiej się miksowało. Orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki. Gotowe 😉
  • Po tym czasie musimy rozwałkować ciasto. To ciasto drożdżowe więc może się kleić – podsypujcie mąką lub włóżcie ciasto między dwa duże kawałki papieru do pieczenia. Dodatkowo dosypuje mąki pomiędzy. I wałkuję przez górny kawałek papieru. Ciasto musimy rozwałkować do wielkości sporego prostokąta (u mnie około 50x30cm)
  • Rozwałkowane ciasto smarujemy 2-3 łyżkami rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego. Mieszamy cynamon z 1/4 kubka cukru. posypujemy mieszanką ciasto równomiernie. Następnie zawijamy ciasto w rulon. kroimy ostrym nożem na kawałki o szerokości około 3cm.
  • Okrągłą lub prostokątna blaszkę smarujemy olejem kokosowym lub masłem. Jeśli używamy kremu daktylowego równomiernie rozsmarowujemy go po dnie i posypujemy orzechami. Zawijaski układamy bokiem do góry. Zostawiamy około 2cm odstępy miedzy nimi – bo urosną w piekarniku! 😊 powinno to wyglądać tak:buleczki cynamonowe w kremie
  • Do pozostałej łyżki mieszanki oleju i masła kokosowego (lub masła) do dajemy 1 łyżkę mleka. Mieszamy i smarujemy nasze bułeczki. Przykrywamy je mokrą ściereczką – urosną jeszcze chwilkę nim piekarnik się nagrzeje. Wstawiamy piekarnik na termoobieg na 175 stopni. Gdy się nagrzeje wstawiamy na 30-40 minut.
  • Najlepsze są gdy są jeszcze lekko ciepłe. Pachnące, mięciutkie, pulchne – przepyszne 😍
fit bułeczki cynamonowe

Jeśli spodobają się wam takie zawijane bułeczki koniecznie wypróbujcie też poniższe przepisy: