Chiński sos słodko-kwaśny z masą warzyw

Każdy z nas ma takie chwile, gdy jest się głodnym, a nie chce lub nie ma się czasu gotować. I wtedy prostą opcją jest albo zamówienie jedzenia na wynos albo skorzystanie z gotowych produktów jak sosy ze słoików podane z ryżem. W gotowych sosach jest niestety dużo niepotrzebnego cukru, a warzyw jak na lekarstwo, dlatego naprawdę warto przygotować taki sos samemu. Czas jest niewiele dłuższy, niż ten potrzebny na podgrzanie tego gotowego ze słoika. Jak się sprężycie z krojeniem, to sos będzie gotowy nim ryż się zagotuje 😉

sos słodko-kwaśny
Nie wiem jakie macie preferencje smakowe – czy bardziej słodko-kwaśne, czy bardziej pikantne – poniższy przepis daje elastyczność zrobienia obu opcji – wystarczy albo dodać pieprz cayenne i papryczkę chilli, lub z nich zrezygnować. Dlatego możecie stworzyć zarówno sos słodko-kwaśny, jak i pikantno-słodko-kwaśny 🙂

Rezultatem tego eksperymentu jest pyszny, aromatyczny i sycący sos. Ja zrobiłam wersję vege, ale jeśli Wam zależy, wystarczy na początku zasmażyć pierś z kurczaka skrojoną w kostkę, a następnie postępować według kolejnych kroków przepisu.

2 PORCJE

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15-20 minut

Składniki

Sos

  • 80ml wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu winnego/jabłkowego
  • 3 łyżki soku z cytryny/limonki
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Przyprawy:

  • 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne (dla wersji pikantnej, dla słodko-kwaśnej można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Warzywa:

  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (dla wersji pikantnej)
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • garść mrożonego groszku
  • 25g suszonych grzybów Mun (ewentualnie można zastąpić 4 pieczarkami)
  • 1 gruby plaster świeżego ananasa
  • 2 łyżki szatkowanego szczypiorku
  • 100g ryżu

 

Instrukcje

  1. Wstawiamy wodę na ryż w czajniku. Do garnka wsypujemy ryż, dodajemy łyżeczkę soli. Zalewamy wrzątkiem w objętości dwa razy większej niż ryż (dla 100g ryżu będzie to szklanka wrzątku). Wstawiamy na mały ogień pod przykryciem na 13 minut. Sprawdzamy czasem czy woda za szybko nie wyparuje, w razie potrzeby dolewając. Po 13 minutach ryż powinien wchłonąć całą wodę. Pozostawiamy pod przykryciem już bez włączonego ognia na 3 do 5 minut.
  2. Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki w miseczce i odstawiamy na bok.
  3. Cebulkę, chili i czosnek szatkujemy. Marchewkę kroimy w  wąziutkie słupki. Paprykę w kostkę. Ananasa obieramy i wyrzucamy twardy środek, miąższ kroimy na prostokątne plastry. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 3 minuty (jeśli używacie pieczarek pokrójcie je w plastry).
  4. Przygotujcie wszystkie przyprawy. Jeśli macie któraś w wersji nie zmielonej to utrzyjcie wszystkie w moździerzu.
  5. W woku rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulkę, czosnek i chili (jeśli używacie). Smażymy minutkę. Następnie dodajemy przyprawy i mieszamy. Dodajemy twarde warzywa: marchewkę i paprykę, oraz mrożony groszek. Podgrzewamy mieszając przez 5 minut. Grzyby mun odcedzamy i szatkujemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do woka (lub pieczarki). Na koniec dodajemy ananas i zalewamy wszystko sosem. Mieszamy wszystko gotując jeszcze 2-3  minuty, aż sos zgęstnieje.
  6. Podajemy w miseczkach pół na pół ryż i sos. Całość posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!