Chlebek bananowy z czekoladą i masłem orzechowym

Dzisiaj przepis na chlebek bananowy z czekoladą i masłem orzechowym oraz niespodzianką w środku – bananami zatopionymi w czekoladzie. 

Chlebek z tego przepisu można zrobić zarówno w wersji wegańskiej jak i nie – w zależności jak wolimy – wskazówki w składnikach. W żadnej z wersji nie używamy jajek, masła czy białego cukru 🙂 Samo zdrowie – a jakie pyszne 🙂

Chlebek bananowy z czekoladą pieczemy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, by później z łatwością go wyjąć.

Niespodzianka w środku to banany zatopione wcześniej w czekoladzie 🙂 dodają dodatkowej słodkości oraz wilgotności w środku – pychota. Radzę dać jeden lub dwa w zależności od tego, jak szeroką macie keksówkę. Moja jest dość wąska, a i tak dałam na siłę dwa i chlebek był aż za miękki w środku (chociaż wciąż pyszny!) ach ta zachłanność 😉

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut na banany w czekoladzie, 20 minut na ciasto, 35 minut w piekarniku 
SKŁADNIKI:
  •  3 dojrzałe duże banany do ciasta i 1-2 banany do zatopienia w środku
  • 1 i 1/2 kubka mąki (ja użyłam orkiszowej)
  • 1/4 kubka mąki kokosowej (jeśli nie macie zwiększcie o tyle porcję poprzedniej mąki)
  • 1 kubek mleka (ja użyłam migdałowego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/3 kubka cukru brązowego/kokosowego
  • 1/4 kubka oleju kokosowego (lub innego roślinnego o delikatnym smaku – świetnie sprawdzi się z pestek winogron)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (wegańskiej dla wersji wegańskiej ;))
  • 4 łyżki masła orzechowego do środka i 1-2 na wierzch
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
INSTRUKCJE:
  1. Wstawiamy piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu lub 175 stopni z termoobiegiem.
  2. W kąpieli wodnej roztapiamy 2/3 tabliczki czekolady i obtaczamy w niej 2 banany (jednego jeśli mamy dość wąską keksówkę – warto sprawdzić na obranych bananach czy spokojnie wchodzą dwa i są odstępy między nimi. Dla 1 banana wystarczy 1/3-1/2 tabliczki). Banany w czekoladzie kładziemy na talerzu wyłożonym papierem śniadaniowym i wkładamy do zamrażarki na min 15 minut.
  3. W dużej misce rozdrabniamy banany – można mikserem, moje były bardzo dojrzałe więc dało radę widelcem ;). Dodajemy mleko, olej, ekstrakt waniliowy, masło orzechowe i cukier. Mieszamy.
  4. W drugiej misce mieszamy mąki i proszek do pieczenia.
  5. Łączymy suche składniki z mokrymi. Mieszamy. Uzyskamy dość gęstą masę.
  6. Do keksówki wyłożonej papierem wlewamy połowę masy. Wkładamy zamrożone banany(w całości :)). Zalewamy resztą masy. Na wierzch w kilku miejscach rozkładamy 1-2 łyżkę masła orzechowego – cześć się rozstąpi i później lekko zapiecze – mniam! Na koniec rozsypujemy resztę gorzkiej czekolady pokrojonej w kosteczkę.
  7. Wkładamy do piekarnika na 35 minut. Czekamy aż ostygnie przed zjedzeniem. Mniam!!

Przepis na bazie przepisu Vanillacrunnch – sprawdźcie jej inne przepisy na wegańskie słodkości 🙂