Chlebek dyniowy z pekanami

Sezon dyniowy w pełni, więc służę Wam kolejnym słodkim przepisem z dynią w roli głównej. Przepyszny, wilgotny, korzenny chlebek dyniowy z pekanami. Co to chlebek dyniowy? To taki chlebek bananowy, tyle że z dyni 😉 Jest super prosty w wykonaniu – mieszamy wszystkie składniki w jednej misce, wlewamy do foremki i pieczemy.

chlebek-dyniowy

Głównym składnikiem jest tutaj puree z pieczonej dyni. Jak je wykonać? Wystarczy kupić dynię hokkaido (lub od razu kilka), rozkroić na 4-5 kawałków, wyjąć pestki, leciutko posmarować je oliwą i piec w 180 stopniach do miękkości. Następnie dynię studzimy, wyjmujemy miąższ i miksujemy na puree. Co ważne, takie puree można wykonać z wyprzedzeniem. Możemy je wtedy albo potrzymać 2-3 dni w lodówce, albo zamrozić na przyszłość. Nadmiar możecie zawsze wykorzystać w jednym z tych 5 przepisów na słodkie dania z dynią.

korzenny-chlebek-dyniowy-z-pekanami

To w sumie zabawne, że tworzę tutaj jak szalona przepisy z dynią. Kiedyś twierdziłam, że dyni nie znoszę. I szerzyłam herezje, że jedynie jest dobra w serniku dyniowym (który wciąż uwielbiam – Klik do przepisu). Ale przepisy, jak ten chlebek dyniowy udowadniają, że dynia nie zawodzi i daje nam mnóstwo możliwości w kuchni.

SZCZEGÓŁY

Porcje

5-6 porcji (ok. 12 kromek)

Czas aktywny

20 minut

Czas całkowity

1h 10 minut z pieczeniem, 2h z pieczeniem dyni

Trudność

łatwy

SKŁADNIKI

  • 1/3 kubka (80ml) oliwy (opcjonalnie oleju rzepakowego

  • 1/2 kubka (125ml) syropu klonowego (opcjonalnie lejącego się miodu)

  • 2 jajka

  • 1 kubek puree dyniowego (około 230g – u mnie puree z małej dyni hokkaido)

  • 1/3 kubka (80ml) mleka roślinnego (u mnie kokosowe)

  • 1/2 łyżeczki cynamonu + szczypta do posypania

  • 1/3 łyżeczki imbiru (sproszkowany)

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 2 goździki

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (nie proszku do pieczenia)

  • 1 i 3/4 kubka (230g) mąki orkiszowej

  • garść pekanów (opcjonalnie migdały lub włoskie)

korzenny-chlebek-dyniowy

INSTRUKCJE

  • Do przepisu potrzebujemy puree z pieczonej dyni. Możecie je przygotować tuż przed pieczeniem chlebka lub z wyprzedzeniem. Dynię kroimy na 4-6 kawałków. Wyjmujemy pestki. Smarujemy lekko oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-45 minut (do momentu, aż widelec gładko wchodzi w dynię). Po upieczeniu studzimy dynię, wybieramy miąższ i miksujemy na puree.
  • Przyprawy rozdrabiamy w moździerzu (szczególnie dotyczy to goździków :))
  • Do miski wlewamy oliwę i syrop klonowy, miksujemy. Dodajemy kolejne składniki, po każdym miksując masę, w następującej kolejności: jajka, puree dyniowe, mleko, przyprawy, sól i soda.
    Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy lub miksujemy na niższych obrotach.
  • Zostawiamy kilka pekanów do dekoracji chlebka na górze. Pozostałe kroimy nożem, wrzucamy do masy i mieszamy.
  • Piekarnik nastawiamy na 170 stopni C. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja używam keksówki około 28×10 cm). Posypujemy szczyptą cynamonu na wierzchu. Na koniec dekorujemy orzechami na górze – ja lubię je lekko zamoczyć w syropie klonowym przed położeniem na wierzchu masy – nie spalą się nam, a syrop się pięknie skarmelizuje.
  • Pieczemy około 45-50 minut – do suchego patyczka.
  • Chlebek przechowujemy pod ściereczką, wytrzyma około 3 dni.
chlebek-dyniowy

Dajcie koniecznie znać, jeśli upieczecie ten chlebek dyniowy – albo tu w komentarzach, albo na Instagramie lub Facebooku. Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii i zdjęć!