Ciasto cytrynowe z żurawiną

Wiecie, że nigdy wcześniej nie robiłam nic ze świeżej żurawiny? Zazwyczaj korzystałam z niej w wersji suszonej (przepyszna w połączeniu z nerkowcami) lub w wersji gotowej konfitury (z oscypkiem!). Jako, że jest na nią obecnie sezon i stała się co raz łatwiej dostępna sklepach (chwała ryneczkowi Lidla) postanowiłam wypróbować ją w przepisie na ciasto cytrynowe z żurawiną . I efekt jest fantastyczny.

Żurawina jest bardzo silnym małym owockiem – ma właściwości antybakteryjne oraz jest pełna antyoksydantów. Ma kwaskowaty smak, który cudownie orzeźwia i przełamuje słodycz ciasta. W tym wilgotnym, cytrynowym sprawdziła się idealnie. W wersji rozpustnej 😄 z polewą z białej czekolady – cudo.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki masła kokosowego i 2 łyżki oleju kokosowego (opcjonalnie jeśli nie macie powyższych 4 łyżki masła)
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego lub brązowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Skórka starta z jednej cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 kubka mleka migdałowego (lub innego)
  • 1 rozgnieciony banan
  • 1 i 1/3 kubka świeżej żurawiny

OPCJONALNIE: Polewa z białej czekolady

  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny

Etapy pracy

  1. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C z termoobiegiem. Formę do pieczenia (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia (kawałek pokrywający dłuższe boki i dno)
  2. W misce mieszamy suche składniki: dwa rodzaje mąki, sól i proszek do pieczenia.
  3. W drugiej, większej misce miksujemy masło kokosowe i rozpuszczony okej kokosowy (lub samo masło jeśli nie mamy kokosowych zamienników). Dodajemy cukier i miksujemy do momentu połączenia się składników. Dodajemy jajko i miksujemy.
  4. Dodajemy po kolei miksując wszystkie mokre składniki: mleko migdałowe, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny, sok z cytryny, rozgnieciony banan. Miksujemy.
  5. Dodajemy mieszankę mąk w trzech turach, po każdej mieszając masę. Warto na tym etapie przerzucić się z miksera na drewnianą łyżkę.
  6. Wrzucamy żurawinę i mieszamy delikatnie. Przekładamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 35-45 minut – sprawdzajcie patyczkiem czy wyciągnięcie suchy. U mnie wystarczyło 37 minut 😊
  7. Polewa dla łasuchów: białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką oleju koksowego (dzięki niemu czekolada staje się bardziej płynna i łatwiej nią polewać ciasto). Dodajemy skórkę z cytryny. Polewamy ciasto.
  8. Zajadamy ❤️ Ja po rozkrojeniu trzymałam zawinięte w folię w lodówce przez 3 dni. Możecie trzymać po za lodówką ale pamiętajcie by przykryć ściereczką by nie wysychało.