Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Sezon śliwkowy trwa, więc czas na kolejne ciasto ze śliwkami – dzisiaj to ciasto jogurtowe ze śliwkami i ktuszonką. Tym razem nie tarta, bo dostałam w domu wyraźny komunikat, że tart było w ostatnim czasie już za dużo i czas na zmianę. Mamy taki mały konflikt ciastowych w domu – ja kocham tarty, a Michał woli takie ucierane/biszkoptowe ciasta (najlepiej z kruszonką na górze). I dzisiaj w ramach równowagi między moim zamiłowaniem do tart i miłością do Michała powstał przepis na to ciasto.


Co znajdziecie w środku? Baza to ciasto z mąki orkiszowej, wilgotne dzięki dodaniu jogurtu i lekko korzenne w smaku, bo słodzone cukrem kokosowym, który jest bardziej wyrazisty w smaku i kolorze, dając wrażenie takiej „korzennosci” w cieście. Wrażenie, No bo w sumie kokos niewiele ma do przypraw korzennych 😉 Możecie też użyć cukru brązowego, chociaz polecam ten kokosowy 😊 Następnie śliwki obsypane cynamonem. I na koniec kruszonka – u mnie ponownie z mąki orkiszowej i brązowego cukru.
Ciasto robi się łatwo i szybko – w zasadzie tylko miedzami składniki i pieczemy. Naprawdę nie namęczycie się przy tym cieście 😉


CZAS PRZYGOTOWANIA: 60-70 minut

PORCJE: 10 (forma o średnicy około 24-26 cm)

Składniki

  • 2 kubki mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3/4 kubka cukru kokosowego (lub opcjonalnie cukru brązowego)
  • 50 g roztopionego masła (lub oleju kokosowego)
  • 1 kubek jogurtu naturalnego
  • Kilka kropli ekstraktu waniliowego

Owoce:

  • 400g śliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:

  • 70g zimnego masła
  • 100g mąki orkiszowej
  • 4 łyżki cukru kokosowego (lub opcjonalnie brązowego)

Instrukcje

  1. Przygotujmy kruszonkę. Mieszamy w misce mąkę i cukier. Na tarce na grubych oczkach ścieramy masło do mąki. Ciasto ugniatamy w palcach do otrzymania jednego lub kilku połączonych kawałków. Wkładamy do lodówki.
  2. Pestkujemy śliwki. Kroimy na ćwiartki i wrzucamy do miski. Dodajemy cynamon i mieszamy.
  3. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Jesli używamy foremki tortowej wykładamy spód papierem do pieczenia. Ja piekłam w ceramicznej foremce na tartę, więc nie wykładałam papierem tylko lekko wysmarowała masłem.
  4. Rozpuszczamy masło. W dużej misce miksujemy jajka z cukrem do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy jogurt i ekstrakt waniliowy. Mieszamy. Wlewamy masło, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy.
  5. Gotową masę wykładamy do foremki. Na górę wykładamy nasze cynamonowe śliwki. I na górę kruszymy kruszonkę.
  6. Wkładamy do piekarnika na 35-40 minut (do suchego patyczka 😊)
  7. Przechowujemy po za lodówką, tylko pamiętajcie, by przykryć ściereczką.