Ciasto kokosowo-jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Lekkie ciasto z mąki kokosowej i oskiszowej z truskawkami. Idealne na słoneczne, sobotnie popołudnie 🙂

Wczoraj gdy Michaś sprzątał całe mieszkanie, na pytanie, co mogę zrobić, dostałam krótką, konkretną odpowiedź: „Ciasto” 🙂 Sezon na truskawki w pełni, więc wybór owoców był łatwy. Chciałam spróbować czegoś nowego i lekkiego, dlatego zainspirowałam się tym przepisem z cudownej Kwestii Smaku odrobinę go modyfikując w celu uzyskania zdrowszej wersji przez zmianę ilości i rodzaju cukru oraz dodaniem mąki kokosowej. Dlaczego chciałam dodać mąkę kokosową? Bo zawiera dużo błonnika, ma sporą zawartość białka i tych dobrych tłuszczów 😉 Nie zawiera też glutenu, ale oczywiście przy łączeniu z mąką orkiszową całkowicie przed nim nie uciekamy ;). Ja wciąż uczę się z niej piec i gotować, dlatego nie zdecydowałam się na zmianę w pełni. Raz spróbowałam i wyszło coś pomiędzy zakalcem a piaskiem – totalnie niezjadliwe 😀 (chociaż mój Michał wciąż pół blachy zjadł – zabrałam mu siłą resztę) Ciasto z mąki kokosowej ma cudny, delikatnie kokosowy smak. Idealnie łączy się ze smakiem truskawek. Zresztą malin również 🙂

CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 minut przygotowania + 40-45 minut pieczenia

PROPORCJE NA MAŁĄ OKRĄGŁĄ BLASZKĘ LUB NA KEKSÓWKĘ

ciasto z mąki kokosowej z truskawkami

Składniki

CIASTO

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g roztopionego masła
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (u mnie to było mniej wiecej 1 i 1/3 kubka Activii ;))
  • przynajmniej 300g truskawek (lub malin)

KRUSZONKA

  • 50g mąki kokosowej
  • 25 mąki pszennej
  • 70g masła
  • 3 łyżki brązowego cukru

ciasto z mąki kokosowej

Instrukcje

  1. Przygotujcie kruszonkę: wsypcie mąkę kokosową i pszenną do miski, dodajcie cukier, wymieszajcie. Schłodzone masło zetrzyjcie do mąki na grubych oczkach tarki. Wyróbcie palcami do połączenia się składników. Włóżcie całość do lodówki lub zamrażalnika.
  2. Nastawcie piekarnik na termoobieg na 170 stopni. Nie włączajcie grzania od góry, by nie spalić kruszonki z mąki kokosowej. Blachę ustawcie na jednym z niższych poziomów piekarnika.
  3. Jajka ubijcie z cukrem aż do otrzymania jednolitej masy. Dodajcie wanilię, jogurt, masłom mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszajcie. Na końcu dodajcie mąkę kokosową i wymieszajcie. Mąka kokosowa mocno wciąga płyny więc po chwili masa mocno zgęstnieje.
  4. Okrągłą formę o szerokości 21 -22 cm wyłóżcie na dnie papierem do pieczenia. Wyłóżcie na dno masę. Pokrójcie truskawki na połówki lub ćwiartki i hojnie rozłóżcie na górze. Całość posypcie kruszonką.
  5. Wstawcie do piekarnika na 40-45 minut. Koniecznie bez grzałki dodatkowej na górze i w miarę na niskim poziomie – kruszonka z mąki kokosowej ma tendencję do szybkiego przypiekania się. Po 35 minutach pierwszy raz sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest już gotowe (po włożeniu wyjmujemy patyczek bez ciasta) i sami zdecydujcie jak długo jeszcze musi dochodzić 🙂

Teraz tylko trzeba poczekać aż wystygnie – co jest dość trudne 😉

ciasto z mąki kokosowej