Fit babeczki jagodowe

Uwielbiam muffiny, ale zazwyczaj do zrobienia ich używa się mnóstwa masła i cukru. Dzisiaj wersja fit – bez jajek i masła, za to z Chia i cukrem kokosowym 🙂

To nowy przepis, ale myślę, że zostaną u nas na dłużej – wychodzą super mokre w środku, z masą jagód i nie za słodkie – idealne do kawy w lecie 🙂

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut plus 25 w piekarniku

SKŁADNIKI: (na około 9 muffin’ów)

  • 1 kubek mąki
  • 1/2 kubka mąki kokosowej (jeśli nie mamy, możemy zamienić na zwykłą
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kubka cukru kokosowego (lub innego zamiennika tradycyjnego cukru)
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowe)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki nasion Chia
  • 1/3 kubka roztopionego oleju kokosowego lub oliwy
  • 3 czubate łyżki prażonych jabłek
  • 2 łyżki syropu klonowego/ z agawy/ daktylowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 kubka jagód (lub borówek lub malin)

INSTRUKCJE:

  1. Wymieszaj mleko z octem. Od odczekaj 5 minut. Po tym czasie dodaj nasiona Chia, wymieszaj i ponownie odczekaj 5 minut.
  2. W tym czasie w oddzielnej misce przesiej mąki i połącz z cukrem i proszkiem do pieczenia.
  3. Do mleka dodaj pozostałe mokre składniki: jabłka, olej, ekstrakt i syrop.
  4. Dodaj suchą mieszankę do mlecznej i wymieszaj łyżką do połączenia sie składników.
  5. Dodaj jagody i wymieszaj delikatnie, by nie rozgnieść owoców, ale by równomiernie rozeszły sie po masie.
  6. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 25 minut.