Granola czekoladowa

Co najczęściej jecie na śniadanie? Wolicie śniadania na słodko czy na słono? U nas na codzień króluje owsianka, ale w weekend zazwyczaj wybieramy już coś ciekawszego. Prostym patentem na uczynienie ze zwykłych płatków czegoś pysznego, to upieczenie z nich granoli. Przepis na bazową granolę już tutaj był (dla przypomnienia link tutaj), dzisiaj czas na coś nowego: oto pyszna granola czekoladowa!

Co sprawia, że ta granola czekoladowa jest taka pyszna? Jedno słowo: nutella. Nie, nie dodaję do tej granoli nutelli, bo jej skład (niestety) to zdrowotny horror. Jeśli jednak mimo wszystko kochacie ten smak, to pokochacie tę granolę. Dlaczego? Bo zawiera wszystkie składniki, które tworzą razem ten niepowtarzalny smak: kakao, prażone orzechy laskowe i gorzka czekolada. I to tłumaczy, dlaczego w składnikach znajdziecie właśnie orzechy laskowe, a nie dowolne orzechy, jak to często bywa w granolach. Oczywiście nie zabronię Wam zrobienia jej z innymi orzechami, ale laskowe to naprawdę klucz do tego wspaniałego smaku.

granola czekoladowa

Powyższe zdjęcie jogurtu z granolą ma dla mnie szczególne znaczenie. To pierwsze zdjęcie po moich warsztatach z fotografii kulinarnej w ramach Akademii Nikona z Kingą Wójcicką z greenmorning.pl. Dzięki tym warsztatom wreszcie bardziej świadomie robię zdjęcia kulinarne. Przed zrobieniem tego zdjęcia zastanawiałam się nad kolorami, nad kompozycją, akcesoriami i zastawą. Tak, zajmuje to więcej czasu, ale jest dużo bardziej satysfakcjonujące. Dodatkowo wreszcie zaczynam mam więcej odwagi by korzystać z trybu manualnego w moim aparacie. Bardzo mi pomógł w tym darmowy mini kurs Lauren z thatssage.com.

SZCZEGÓŁY

Porcje

duży słoik – wystarczy na 7-8 porcji

Czas aktywny

10 minut

Czas całkowity

40 minut

Trudność

Łatwe

SKŁADNIKI

  • 2 kubki (około 200g) płatków owsianych (dużych, nie błyskawicznych)

  • 1/2 kubka (około 70g) orzechów laskowych

  • 1/4 kubka czipsów kokosowych (około 10g) lub wiórków kokosowych (można pominąć, ale dobrze komponują się z czekoladą)

  • szczypta soli

  • 2 łyżki kakao

  • 1/4 kubka (60 ml) rozpuszczonego oleju kokosowego

  • 2-3 łyżki syropu klonowego (3 jeśli wolicie słodszą granolę, ale 2 wystarczą by dobrze zbalansować smaki)

  • 50g (pół tabliczki) gorzkiej czekolady 60%

granola-czekoladowa

INSTRUKCJE

  • W misce mieszamy suche składniki: płatki owsiane, lekko poszatkowane orzechy laskowe, czipsy/wiórki kokosowe, kakao i sól. Następnie dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i syrop klonowy. Mieszamy dokładnie.
  • Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Granolę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Łyżką wyrównujemy granolę na całej powierzchni blachy, ale tak by wciąż tworzyła jeden blok – będziemy wtedy mieć większe kawałki granoli.
  • Pieczemy 20-25 minut. Gdy wystygnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę gorzką czekoladę.
  • Przesypujemy do słoika i zamykamy. Granola spokojnie wytrzyma tydzień, może nawet dwa w szafce. Chyba, że w domu upał, wtedy warto włożyć do lodówki, by czekolada nam się nie rozpuściła.

Z czym podawać granolę?

Z czym najlepiej granola czekoladowa smakuje? Ja uwielbiam ją jeść z jogurtem naturalnym i owocami. Najlepiej jakieś kwaskowate, jak maliny, jeżyny czy porzeczki. Możecie jednak też spokojnie jeść ją z mlekiem, lub na sucho jako słodką przekąskę.

czekoladowa-granola