Co jeść sezonowo w październiku i listopadzie?

Nie będę ukrywać – nie lubię października. Przez dwa ostatnie tygodnie głównie marudziłam – na pogodę, na zimno, na jesienną chandrę. W ten weekend wreszcie się przełamałam i spędziłam wczoraj pół dnia na gotowaniu.. i chyba się polubię z jesienią 😉 Trzeba tylko odpowiednio do niej podejść – z jedzeniem, winem i kocem 😉 Co jeść sezonowo w październiku i listopadzie?

Co jeść gdy pogoda nas nie rozpieszcza? Rozgrzewające zupy, sycące dania jednogarnkowe i koniecznie ciasta. Pieczcie całą jesień. To jest moja myśl dla Was. A co jeść sezonowo w październiku i listopadzie? Moje propozycje składników poniżej.

OWOCE:
  • gruszki
  • jabłka (!!!)
  • pigwa
  • śliwki (w październiku ostatnie)
WARZYWA:
  • dynia
  • brukselka
  • brokuły
  • buraki
  • cykoria
  • kalarepa
  • kalafior
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • cukinia i bakłażan (w październiku ostatnie)
  • zielenina: szpinak, jarmuż, roszponka i rukola