Kanapka z awokado i jajkiem

Dojrzałe awokado jest zawsze cudowną opcją, a z pewnością gdy jest to wersja: kanapka z awokado i jajkiem – uwielbiam 🙂

Składniki są proste, smaczne i kolorowe 🙂

SKŁADNIKI:

  • Wieloziarnista bułka
  • Połówka dojrzałego awokado do rozsmakowania
  • Pomidor pokrojony w plasterki
  • Ogórek pokrojony w plasterki
  • Cebula pokrojona w pióra (jesli  sie nie martwicie zapachem z ust ;))
  • 2 jajka ugotowane na miękko-twardo 😉
  • Bazylia świeża do dekoracji i smaki

Jedyne rady jakie mogę dać przy tworzeniu takiej kanapki to:

  1. Użyjcie świeżego, chrapiącego pieczywa. Jeśli nie macie takiego pod ręką – włóżcie pieczywo na chwilę do opiekacza lub piekarnika 🙂
  2. Nie żałujcie awokado i skropcie je lekko sokiem z cytryny – podkreśli smak i zachowa piękny kolor 🙂
  3. Warzywa krójcie możliwie jak najcieniej – to sprawi że Bie bedą Wam spadać z kanapki oraz będą ładnie wyglądać 🙂
  4. Jajko ugotujcie na „miękko-twardo” 😉 czyli włóżcie do gotującej sie wody na 6-7minut. Dzieki temu w środku pozostanie trochę lejącego sie żółtka, ale poradzicie sobie z pokrojeniem na plasterki (tworząc przy tym kontrolowany bałagan ;))