Potrzeba matką wynalazków. Naprawdę, to stwierdzenie cudownie opisuje proces stworzenia tego przepisu na krakersy z ciecierzycy z guacamole. Muszę Wam się przyznać, że uwielbiam słone, chrupiące przekąski. Jednak przez ostatni miesiąc jestem na diecie od dietetyka, która wymaga sporo białka, a mniej tłuszczów i prostych węglowodanów. Potrzeba w sobotni wieczór na chrupiącą przekąskę do wina (którego w sumie nie powinnam na tej diecie pić :D) była jednak zbyt silna. Dlatego postanowiłam poeksperymentować z mąką z ciecierzycy, która ma naprawdę imponującą zawartość białka. Dodatkowo do mąki wleciały zioła, sól, proszek do pieczenia, oliwa i woda. I siup do piekarnika. Efekt przerósł moje oczekiwania. Naprawdę! Pyszne, słone, aromatyczne, chrupiące krakersy.
Dlaczego te krakersy z ciecierzycy są takie wyjątkowe?
- dzięki zastosowaniu mąki z ciecierzycy mają sporą zawartość białka jak na tego typu przekąskę. W 100g mąki z ciecierzycy jest aż 21g białka(!) i dodatkowo 10g błonnika. Dla porównania mąka pszenna ma 10g białka i 2,7g błonnika
- mąka z ciecierzycy ma niski indeks glikemiczny – dodatkowy plus!
- jeśli skorzystacie z proszku do pieczenia bezglutenowego, to krakersiki będą bezglutenowe
- przepis jest wegański – zawiera tylko mąkę, przyprawy, oliwę i wodę.
W poniższym przepisie proponuję wykorzystać jako przyprawy sól, świeży rozmaryn i czarnuszkę. Ale możecie równie dobrze zrobić je z samą solą albo z solą i rozmarynem. Ponadto możecie też przy kolejnych razach poeksperymentować z innymi ulubionymi przyprawami. Dodatkowo możecie przetestować inne sosy i dipy: świetnie będzie pasował hummus, salsa pomidorowa czy sos serowy.
Ciasto kroimy na krakersiki Rozdzielamy krakersy Pieczemy
Ten przepis na krakersy z ciecierzycy z guacamole idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezie lub na wieczór z winem i filmem.
Krakersy z ciecierzycy z guacamole
Course: PRZEKĄSKI30
krakersików20
minutes30
minutesSKŁADNIKI
1 kubek (120g) mąki z ciecierzycy
1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyjcie bezglutenowego dla wersji bez glutenu)
1/2 łyżeczki mielonej soli plus do posypania
1 łyżeczka drobno pokrojonego rozmarynu (świeżego)
(Opcjonalnie) 1 łyżeczka czarnuszki lub czarnego sezamu
3 łyżki oliwy
4-6 łyżek wody
- GUACAMOLE
1 dojrzałe awokado
sok z cytryny (do smaku)
sól (do smaku)
płatki chili (szczypta)
INSTRUKCJE
- Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, pokrojony rozmaryn (i czarnuszkę jeśli używamy). Mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 180°C.
- Dodajemy 3 łyżki oliwy i 4 łyżki wody. Mieszamy najpierw łyżką, potem ugniatamy w palcach. Całość powinniśmy zagnieść w formę jednolitej kuli (jak na zdjęciu powyżej). Jeśli jest za sucha/rozdziela się – dodajcie jeszcze jedną lub dwie łyżki wody.
- Kulę rozpłaszczamy na papierze do pieczenia i podsypujemy mąką. Zakrywamy drugim arkuszem papieru i wałkujemy (w ten sposób ciasto nie przyczepi się do wałka). Chcecie uzyskać dość płaskie ciasto – około 2-3mm. Krakersiki leciutko urosną w piekarniku.
- Jeśli lubicie słone (jak ja:)) możecie dodatkowo posypać lekko zmieloną grubo solą i lekko przejechać po cieście wałkiem, by sól weszła w ciasto.
- Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut – powinny być złociste jak na zdjęciu. Dajcie im wystygnąć nim zaczniecie chrupać 🙂 Gdy krakersy się pieką możecie przygotować guacamole.
- GUACAMOLE: miksujemy lub rozdrabniamy awokado widelcem. Doprawiamy so smaku sokiem z cytryny, solą i szczyptą płatków chili.
Koniecznie dajcie mi znać tu w komentarzach lub na Instagramie jeśli przetestujecie przepis. Jak zawsze chętnie też zobaczę zdjęcia Waszych krakersików. Nie czekajcie i koniecznie je zróbcie!
[…] Krakersy z ciecierzycy z guacamole […]
[…] Krakersy z ciecierzycy z guacamole […]
Na mojej mące z ciecierzycy jest napisane, że ma tylko 13g białka w 100g.