Lekkie czekoladowe pancakes z mąki gryczanej

Syrop z agawy zamiast cukru, chia zamiast jajek, na mleku roślinnym i mące gryczanej 🙂 Czyli niedzielne naleśniki w dużo lżejszej wersji 🙂

U mnie przełożone konfiturą jagodową, podane z truskawkami oraz domowymi lodami (na abzie bananów, tuskawek i mleka roślinnego :))

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 90 g mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek syropu z agawy/daktylowego/klonowego
  • 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub oliwy
  • 1 szklanka mleka sojowego lub migdałowego
  • 2 łyżki nasion Chia wymieszanych z 6 łyżkami ciepłej wody
  • DODATKI: dżem, ulubione owoce, lody, syrop klonowy do polania

INSTRUKCJE:

  1. Czekamy aż nasiona Chia wchłoną wodę. Wtedy mieszamy je w misce z mlekiem, olejem(lub oliwą) i syropem klonowym.
  2. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
  3. Dodajemy suche składniki do mokrych oraz mieszamy dokładnie, by nie było grudek.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę/olej kokosowy. Nakładamy po łyżce (lub dwóch :)) na naleśnika i smażymy około 2 minutki z jednej strony, przewracamy i smażymy jeszcze minutkę – całość wykonujemy na ogniu między małym a średnim.
  5. Podajemy smarowane konfiturą – nie każdy pancake, ale na przykład co dwa 🙂 Dodajemy ulubione owoce, polewamy syropem klonowym.

I wcinamy 🙂