Lody Chia z owocami w 4 prostych krokach

Kto z Was nie uwielbia w lecie zajadać się lodami? Pewnie mało kto ich nie lubi. Ja lody uwielbiam, zarówno te kwaśne, sorbetowe owocowe, jak i te intensywnie czekoladowe z dodatkiem orzechów i karmelu. Jakieś trzy lata temu widząc foremki do lodów w Ikei stwierdziłam, że najwyższy czas wypróbować swoich sił w domowych lodach. Poszłam wtedy na absolutną prościznę – przeczytałam gdzieś, że łatwo zrobić lody o smaku coli, prostu zamrażając w foremkach wygazowaną colę. Skończyło się to tragicznie… 😛 bo zawartość foremek zwiększyła objętość i wypełniła mi całą zamrażarkę brązowym bąbelkowym lodem, który czyściłam dobre dwie godziny. Doświadczenie to zraziło mnie na następne trzy lata. W ostatni weekend jednak postanowiłam odczarować to doświadczenie i stworzyć domowe lody chia na mleku kokosowym z dodatkiem świeżych owoców. I wyszła bajka 🙂

lody chia z owocami

 

Przepis jest banalny – tak naprawdę wystarczy przygotować pudding chia i zamiast dać mu zastygnąć w lodówce, wlewamy go do foremek na lody. Potem magia zamrażarki robi swoje i mamy gotowe, pyszne i naprawdę zdrowe pod kątem składu i sposobu przygotowania lody. Ja swoje zrobiłam w opisywanych wcześniej foremkach ikeowskich – nie jest to może cud świata, ale za cenę 9,99 w sam raz na start przygody z domowymi lodami. Jeśli będziecie mieli problemy z wyciągnięciem – można sobie pomóc polewając delikatnie foremkę ciepłą wodą.

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + kilka godzin na zastygnięcie (najlepiej przez noc)

PORCJE: 6

Składniki

  • 3/4 puszki mleka kokosowego (czyli 300 ml)
  • 1/4 kubka nasion chia
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • kilka plasterków ulubionych owoców: kiwi, truskawek, połówek borówek

Instrukcje

  1. W misce rozdrabniamy widelcem banana. Dodajemy do niego mleko kokosowe i syrop, mieszamy. Dodajemy nasiona chia i mieszamy.
  2. Plasterki owoców wkładamy do foremek tak, by wyłożyć nimi szersze ścianki foremek – w ten sposób samą masę wlewamy do środka i mamy pewność że lód nam się nie połamie na kawałki. Plus owoce na bokach stworzą ładny efekt wizualny.
  3. Do foremek wlewamy masę chia. Wkładamy patyczki.
  4. Wkładamy do zamrażarki na parę godzin (najlepiej na noc). Jeśli patyczek wychodzi nam z lodów, a lód z foremki nie to prawdopodobnie potrzebuje jeszcze chwili w zamrażarce. Jeśli w ogóle nie chce wychodzić z pojemniczka, pomagamy sobie polewaniem zewnętrznej strony foremki ciepłą wodą.

zdrowe lody chia