Meksykański WegeBurger z fasoli i cieciorki

Wspaniały przedstawiciel zdrowego streetfoodu – meksykański wegeburger z fasoli i cieciorki. Z pikantnym sosem pomidorowym i aromatycznym sosem chipotle. Idealny na zbliżający się weekend 😉

Jeśli jeszcze nie próbowaliście robić wegeburgerów w domu, ten przepis jest idealny na początek. Nic nie trzeba piec lub gotować wcześniej do masy burgerów – wszystko mielimy, mieszamy i możemy smażyć. A łatwość zrobienia wcale nie umniejsza mu smaku, gwarantuję 😊

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
SKŁADNIKI: (na 4 burgery)
WEGEBurger:
  • Puszka cieciorki (ja użyłam tej gotowanej na parze)
  • Puszka czerwonej fasoli
  • 1/3 pęczka kolendry
  • Skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka puree z chili/ostrego sosu chili lub 2 łyżeczki płatków chilli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz
  • 4 łyżki mąki
Sos chipotle:
  • 3 łyżki majonezu (zwykłego lub wegańskiego)
  • 1 łyżka jogurtu (zwykłego lub roślinnego)
  • 1/3 pęczka kolendry
  • 1 łyżeczka puree chilli lub sosu chilli lub 2 łyżeczki płatków chilli
  • 1/2 ząbku czosnku
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kminu
Dodatki:
  • 4 bułki
  • Opcjonalnie: 4 plasterki żółtego sera
  • Roszponka lub rukola lub sałata
  • Pomidor
  • Ogórek
  • Awokado
  • Czerwona cebula
  • Przecier pomidorowy+puree z chilli lub pikantny ketchup
INSTRUKCJE:
  1. Do metalowej miski wrzucamy odsączoną fasolkę i cieciorkę. Mielimy ręcznym blenderem. Nie musi być idealna gładka masa – super jak będą widoczne i wyczuwalne kawałeczki fasolki i cieciorki.
  2. Dodajemy poszatkowaną kolendrę (razem z łodyżkami), skórkę i sok z połowy cytryny, oliwę i wyciskamy dwa ząbki czosnku.
  3. Dodajemy wszystkie przyprawy: dobrze jest je rozdrobnić i wymieszać najpierw w moździerzu.
  4. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy całość łyżką. Z masy formujemy 4 kotlety – średnica powinna być zbliżona do średnicy bułek, których używamy.
  5. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego (rzepakowy, z pestek winogron lub kokosowy). Podsmażamy kotlety z dwóch stron około 2-3 minuty każda strona. Następnie przekładamy je do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 6 minut by doszły w środku. Jeśli używamy sera żółtego na 2 ostatnie minuty kładziemy po plasterku na każdy kotlecik.
  6. W czasie smażenia i pieczenia kotlecików przygotowujemy sos chipotle: wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko.
  7. Przygotowujemy dodatki. Bułki przekrajamy na pół. Dolną cześć smarujemy pikantnym ketchupem. Górną część smarujemy sosem chipotle. Kroimy w plasterki pomidora, ogórka i awokado. Cebulę kroimy w krążki.
  8. Składamy burgery: dolna bułka z sosem pomidorowym, zielenina, kotlet (możemy posmarować dodatkowo sosem chipotle jeśli coś nam zostało), pomidory, ogórki, awokado, cebulka i górna bułka posmarowana sosem chipotle.

Zajadamy 😍