Nocna owsianka bez gotowania w 2 szybkich krokach

Dzisiaj przedstawię Wam jeszcze zdrowszą siostrę tradycyjnej owsianki – to nocna owsianka bez gotowania. Brzmi dziwnie? Tak szczerze miałam problem z tym jak ten przepis nazwać – w języku angielskim nazywa się go „overnightoats” co oznacza nocne/z poprzedniego wieczoru płatki owsiane. Nazwa oddająca dosłownie jak się je przyrządza, ale niezbyt dająca pogląd, co z tego wyjdzie. Ok, czyli o co chodzi? Wieczorem zalewamy płatki owsiane roślinnym mlekiem i mieszamy z dodatkami. Wkładamy na noc do lodówki. Rano dodajemy jedynie ulubione owoce. Efektem jest taka owsianka na zimno, bez gotowania. W smaku lżejsza niż ta tradycyjna, mniej kleista, bardziej wyrazista w smaku i idealna na cieplejszy dzień. Jest też super opcją na śniadanie w biegu lub do pracy – wystarczy wyjąć słoik z lodówki i zabrać ze sobą. I, co najważniejsze, jest dużo zdrowsza od tej gotowanej. Dlaczego?

nocna owsianka bez gotowania

Dlaczego owsianka bez gotowania jest zdrowsza?

  • w czasie procesu obróbki cieplnej płatki owsiane tracą część ze swoich wartości odżywczych (jak błonnik), czego unikamy w tej opcji
  • ta bez gotowania ma niższy indeks glikemiczny, więc nie przyczynia się do wielkich skoków cukru we krwi
  • namaczanie sprawia, że pozbywamy się z płatków związków zwanych fitynianami, w ten sposób ułatwiając wchłanianie się do organizmu manganuselenufosforucynkumagnezu i przeciwutleniaczy zawartych w płatkach.

A na koniec – taka owsianka bez gotowania zajmuje kilka minut. Dlatego koniec z wymówkami: „Nie mam czasu na śniadanie„!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 minut wieczorem, 3 minuty rano 🙂

PORCJE: 1

Ingredients

  • 1/4 kubka płatków owsianych/orkiszowych
  • 1/4 kubka drobnych płatków owsianych „błyskawicznych”
  • 1/2 kubka mleka roślinnego (migdałowe, owsiane lub sojowe)
  • 1 czubata łyżeczka karobu (ewentualnie kakao)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

Dodatki:

  • ulubione owoce
  • syrop klonowy do polania
  • inne według uznania: suszone owoce, orzechy, wiórki kokosowe, gorzka czekolada

Directions

WIECZOREM:

  1. Do słoika wsypujemy płatki owsiane i karob. Zalewamy mlekiem i syropem klonowym. Mieszamy. Zakręcamy przykrywkę słoika i wkładamy na noc do lodówki.

RANO

  1. Dosypujemy do płatków ulubione owoce i jeśli mamy ochotę na słodszą opcję: polewamy łyżeczką syropu klonowego. Możecie też przełożyć płatki do nowego słoika/szklanki nakładając na zmianę płatki i owoce lub inne dodatki 🙂

owsianka w słoiku
Follow my blog with Bloglovin