Orkiszowe babeczki z rabarbarem i kruszonką

Maj to taki cudowny okres, w którym zaczyna się sezon na cudowne owoce i warzywa. Wśród sezonowych skarbów maja jest rabarbar, który jest głównym bohaterem dzisiejszego przepisu. Cudownie miękkie, orkiszowe babeczki z rabarbarem i kruszonką. Idealny balans pomiędzy kwaskowatym rabarbarem, a słodką kruszonką.

babeczki z rabarbarem

Przepis idealny na zbliżający się Dzień Matki. Co powiecie na pyszne babeczki z rabarbarem do kawki? Już, marsz do kuchni! 🙂

babeczki z rabarbarem

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut

PORCJE: 9 babeczek

Składniki

  • 100g masła
  • 70g (1/2 kubka) cukru kokosowego (lub brązowego)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 150g (1 kubek) jasnej mąki orkiszowej (możecie zastąpić pełnoziarnistą pszenną)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g rabarbaru (u mnie 2 łodyżki)

KRUSZONKA:

  • 50g masła
  • 60g jasnej mąki orkiszowej
  • 40g cukru kokosowego (lub brązowego)

muffiny z rabarbarem i kruszonką

Instrukcje

  1. Wyjmujemy wcześniej masło na ciasto (100g) i jajka na ciasto, by miały temperaturę pokojową. Masło na kruszonkę (50g) pozostawiamy w lodówce. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.
  2. Przygotujmy kruszonkę. W misce mieszamy mąkę i cukier. Masło ścieramy do mąki na tarce o grubych oczkach. Palcami zagniatamy masło z mąką i cukrem, aż uzyskamy jeden kawałek ciasta lub kilka większych grudek. Wkładamy do lodówki.
  3. Przygotujmy ciasto. W misce miksujemy miękkie masło z cukrem do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Dodajemy po jednym jajku i po każdym miksujemy do momentu połączenia się składników. Dodajemy jogurt i miksujemy. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i całość dodajemy w 2 turach do mokrej mieszanki i miksujemy na niskich obrotach. Ciasto powinno być gęste, ale nie suche. W razie czego dodajcie łyżkę jogurtu.
  4. Rabarbar kroimy na dość wąskie (0,5cm) kawałki. Jeśli lubicie jak w cieście jest dużo rabarbaru możecie go pokroić trochę więcej i wmieszać w ciasto, lub tak jak ja dodać go tylko na górze ciasta pod kruszonką.
  5. Jeśli używacie foremek silikonowych możecie je delikatnie posmarować olejem. Jeśli dużej foremki z otworami, wyłóżcie ją papilotkami.
  6. Do każdej foremki nakładacie czubatą łyżkę ciasta. Następnie posypujecie kawałkami rabarbaru – możecie go lekko wcisnąć w ciasto. Następnie babeczki z rabarbarem posypujemy kruszonką.
  7. Wkładamy do piekarnika na 25 minut – do suchego patyczka!

babeczki z rabarbarem i kruszonką