Pancakes z mąki kokosowej z owocami

Pancakes mogą być zdrowym i pysznym wyborem na weekendowe śniadanie – o ile pozamieniamy niektóre składniki na te zdrowsze ;)Moja propozycja to pancakes z mąki kokosowej – czyli więcej błonnika, dobrych tłuszczów i białka. Jest to też opcja dla osób, które nie tolerują glutenu.

Pancakes z mąki kokosowej

Przy smażeniu i pieczeniu z mąki kokosowej trzeba pamiętać o trzech zasadach:

  1. Używamy jej mniej niż pszennej – bo szybko wchłania płyny, więc ciasto szybko pulchnieje i gęstnieje – około 2/3 ilości mąki kokosowej
  2. Używamy więcej jajek – bo ze względu na brak zawartości glutenu ciasto nie łączy się tak dobrze jak w przypadku mąki pszennej, więc potrzebujemy dodatkowego łącznika – ja zwiększam o około 1/3 ilości
  3. Mąka daje oczywiście kokosowy posmak – więc jeśli nie jest to pożądany smak w danym cieście lub naleśnikach to oczywiście nie jest wtedy najlepszym zamiennikiem 🙂

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25-30 minut

PORCJE: około 8 pakcake’ów

Składniki

  • 300g maślanki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego, jeśli nam zależy na wersji BG)
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • (opcjonalnie, jeśli nie zależy Wam na opcji BG, a chcecie by łatwiej się robiło pancakes – 2 łyżki mąki pszennej)

DODATKI:

  • coś to posmarowania: konfitura, masło orzechowe, krem czekoladowy
  • ulubione owoce, orzechy
  • syrop klonowy do polania lub kakao do posypania

Instrukcje

  1. Mieszamy ze sobą mokre składniki (trzepaczką lub łyżką). Dodajemy suche, dodając mąkę kokosową na końcu. Zostawiamy na około 5-10 minut mąka kokosowa wchłonie wilgoć i całość zgęstnieje.
  2. Nastawiamy patelnię do naleśników na dość mały ogień. Patelnię nacieramy ręcznikiem papierowym zwilżonym w oliwie – tak by patelnia była natłuszczona, ale pancakes nie pływały w oliwie.
  3. Nakładamy mniej więcej pół chochelki ciasta per jeden pancake. Każdy trochę urośnie, więc lepiej nie za ciasno na patelni (2-3 per runda w zależności od wielkości patelni) Ja do pancakes z mąki kokosowej używam silikonowych foremek – ciasto nie jest tak wdzięczne do smażenia jak tradycyjne, dlatego warto sobie ułatwić życie.  Przykrywamy patelnię i smażymy około 3 minuty (za pierwszym razem warto sprawdzać na bieżąco – każda patelnia i kuchenka są inne i mogą się szybciej/wolniej nagrzewać) Po tym czasie odwracamy pancakes i smażymy jeszcze ze 2 minutki.
  4. Ja najbardziej lubię je podawać w formie wieży – jeden na drugim 🙂 Nie nakładajmy dżemu czy innego wypełnienia na każdy pancakes – przy trzech wystarczy tylko na ten przed ostatni, przy czterech lub pięciu – na dwa ostatnie – w ten sposób całość ie będzie za słodka. Owoce układamy na samej górze, lub na przedostatnim pancakeu (albo poprostu obok). Polewamy syropem klonowym lub posypujemy kakao.

Najlepiej smakują z espresso obok 😉