Pudding Chia: czekolada, wanilia i jagody 

Dzisiaj przepis na Pudding Chia z trzema warstwami smaków: czekolada, wanilia i owoce leśne oraz inspiracja jak ładnie udekorować puddingi plasterkami owoców 🙂

Pudding Chia to bardzo wdzięczny deser – robi się bardzo szybko, świetnie smakuje, ślicznie wygląda i łatwo dopasować jego smak pod swoje preferencje.

Dzisiaj wersja z sycąca warstwa czekoladową, słodką waniliową oraz orzeźwiającą i lekko kwaskowatą z leśnych owoców. 

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut plus czas na zastygnięcie w lodówce

SKŁADNIKI: (na około 7 małych naczynek lub 5 średniej wielkości)

WARSTWY CZEKOLADOWA I WANILIOWA:

  • 1 i 1/3 kubka mleka migdałowego 
  • 3 banany
  • 4 łyżki kakao
  • 1 laska wanilii
  • 80g Chia

WARSTWA OWOCOWA:

  • 1 kubek mleka migdałowego
  • 300g owoców: jagód, malin, borówek, jeżyn (możecie użyć jednego rodzaju, możecie pomieszać)
  • 50g Chia

DEKORACJA:

  • 2 kiwi lub kilka dużych truskawek
  • Borówki/maliny do wrzucenia na wierzch

INSTRUKCJE:

  1. Dekorujemy słoiczki: Kiwi lub truskawki kroimy na cienkie plasterki. Plasterki przyklejamy w jednej poziomej linii do ścianek naczynka. Jesli plasterki bedą cienkie to przykleją się do szkła na swoje własne naturalne soki 🙂 jeśli bedą za ciężkie lub za długo bedziemy czekać to pewnie zjadą trochę w dół po ściance, ale nie martwcie się, i tak będzie ładnie wyglądało 🙂  
  2.  Banany i mleko dla warstwy czekoladowej i waniliowej wrzucamy do blendera. Miksujemy na gładką masę. 
  3. Połowę masy odlewamy do miseczki (ja używam takiej z dzióbkiem, żeby  łatwiej się przelewało :)). Dodajemy kakao i 40g Chia. Mieszamy i rozlewamy po równo do naczynek (powinna zając około 1/4 naczynka). Wstawiamy do lodówki na 5 minut.
  4. Drugą połowę masy mieszamy z ziarenkami z jednej laski wanilii i z pozostałymi 40g Chia. Po upływie 5 minut wyjmujemy naczynka z lodówki i wlewamy powoli drugą warstwę – nie bezpośrednio na czekoladową a na dużą łyżkę trzymaną tuż nad pierwszą warstwą. W ten sposób stworzymy warstwy. Jeśli jednak warstwy wciąż się mieszają można naczysnka wstawić na kolejne 3 minuty do lodówki by masa lepiej zastygła. Po stworzeniu warstwy waniliowej znów wkładamy na 5 minut do lodówki. 
  5. Zabieramy się do warstwy owocowej. W blenderze miksujemy mleko i owoce – nie musimy na zupełnie gładką masę, owoce mogą być wyczuwalne :). Mieszamy z nasionami Chia. Po upływie 5 minut wlewamy 3 warstwę, znowu za pomocą łyżki by powstały warstwy 🙂 wkładamy do lodówki.
  6. Przed podaniem dekorujemy owocami na górze. Mniam! 🙂