Pudding Chia na mleku migdałowym

Pudding Chia to pyszny i super lekki deser – idealny na podjadanie między posiłkami. Przygotowanie jest bardzo szybkie – najlepiej zrobić więcej porcji od razu i mieć spokój z podwieczorkami na 3 dni 😉 Ja zazwyczaj przygotowuję część do zjedzenia w domu i część w słoiczkach Weck z przykrywką do zabrania do pracy na popołudniowy głód.

Pudding chia na mleku migdałowym

Ten pudding to pierwszy przepis jaki wykonałam z nasionami Chia – od razu został hitem i zadomowił w naszym jadłospisie. Puddingi dzięki nasionom Chia są bardzo odżywcze – to masa błonnika, białka, wapnia, magnezu i fosforu – przy bardzo małej zawartości kalorii per porcja – około 150g 🙂

Pierwszy raz robiłam je według przepisu Jamiego Olivera z Everyday SuperFoods, ale przepis jest bardzo elastyczny i pozwala na zmianę składników i proporcji w zależności od tego co nam najbardziej smakuje 🙂 Poniżej wersja podstawowa – bawcie się nią 🙂

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut przygotowania i około godzina w lodówce

PORCJE: 6 puddingów

Składniki

  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 3 banany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenek z 1/2 laski wanilii
  • 130g nasion Chia
  • 300g ulubionych owoców – truskawek, malin, jagód, mango – świeże lub mrożone
  • sok z połowy limonki lub cytryny
  • owoce i orzechy do dodania górę

Instrukcje

  1. Do kielicha blendera wrzucamy 3 banany. Dolewamy szklankę mleka i wanilię. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  2. W oddzielnej misce odmierzamy 65g nasion Chia. Dolewamy bananową masę z miksera. Dokładnie mieszamy.
  3. Masę wlewamy do 6 szklanek / słoiczków / miseczek. Powinna w każdej zająć około 1/3 objętości. Szklaneczki wkładamy do lodówki – to ważny krok, jeśli chcemy stworzyć ładne warstwy w deserze – jeśli pierwsza warstwa trochę nie zastygnie, druga zmiesza się z nią.
  4.  Do kielicha blendera wrzucamy owoce. Dolewamy szklankę mleka i sok z limonki. Jeśli wolimy słodkie desery, a używamy kwaśnych owoców można do tej warstwy też dodać jednego banana. Ja osobiście lubię, gdy ta część jest kwaśniejsza, by zrównoważyć słodką bananową :). Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  5. W oddzielnej misce dodajemy pozostałe 65g nasion. Wlewamy masę owocową i mieszamy dokładnie z nasionami.
  6. Wyjmujemy szklaneczki z lodówki. By stworzyć ładne warstwy, drugą masę wlewamy nie bezpośrednio na pierwszą, a na łyżkę umieszczoną nad bananową warstwą. Z łyżki masa delikatnie rozleje się, tworząc wyraźnie oddzieloną warstwę w innym kolorze 🙂
  7. Wkładamy do lodówki aż zastygnie. Przed podaniem dodajemy ulubione dodatki: owoce i orzechy 🙂

  1. OPCJA: Jeśli chcecie stworzyć piękne desery, którymi zachwycicie swoich bliskich, nie ograniczajcie się do 2 warstw. Zróbcie trzy lub cztery masy na bazie owoców o rożnych kolorach! Zapewniam, że będzie wyglądało przepięknie 🙂