Pyszne bajgle orkiszowe

Pieczenie własnego pieczywa jest cudowne! Jesz pyszne, pachnące, czasem nawet jeszcze ciepłe pieczywo. I dokładnie wiesz co jest w środku 😉 Za mną już od dawna chodziły bajgle przepełnione dobrociami, dlatego wreszcie je upiekłam. I nie żałuje i zamierzam często do nich wracać.

By zrobić bajgle potrzebujecie naprawdę niewielu składników: mąka, woda, suche drożdże, sól, cukier i odrobina oliwy. Pewnie wszystkie składniki oprócz drożdży macie już w domu 😉 dodatkowo można je posypać dodatkami wg własnych upodobań – u mnie to był sezam i gruba sól himalajska. Ja upiekłam swoje bajgle na mące orkiszowej, ale z pewnością wyjdą tez na innych typach.

Z czym je jeść? Możliwości jest mnóstwo! U mnie były rożne wersje – z hummusem, twarożkiem, pastą paprykową, masłem orzechowym, dżemem.  A następnym razem z pewnością zrobię z grillowanymi warzywami. Bajka!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut na ugniatanie, 1 godzina na wyrośnięcie ciasta, 20 minut na formowanie plus 30 minut w piekarniku

SKŁADNIKI: (na 6 do 10 bajgli w zależności od wielkości)
  • 3,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 1/3 szklanki ciepłej wody (nie za gorąca bo zabije drożdże)
  • 4,5 łyżeczki suchych drożdży (u mnie wyszło około półtora opakowania 7gramowego)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
  • Oliwa do smarowania papieru
  • Dodatki do posypania: sezam, mak, sól
INSTRUKCJE:
  1. W dużej misce mieszamy mąkę i sól. W mniejszej misce mieszamy wodę, drożdże, oliwę i cukier. Zostawiamy na 5-10 minut.
  2. Wlewamy mieszankę drożdżową do mąki mieszając. Zaczynamy ugniatać  ciasto w razie potrzeby posypując rękę mąką. Ugniatamy około 10 minut. Następnie przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu bez przeciągów. U mnie w domu gdy robiłam te bajgle było wyjątkowo chłodno wiec wstawiłam piekarnik na 60 stopni, otworzyłam go i podstawiła miskę na drzwiczkach. Ciasto wyrosło pięknie, więc trick zadział 😉
  3. Gdy ciasto rośnie już jakieś 50 minut zaczynamy się przygotowywać do kolejnego kroku. Przygotowujemy blachę do pieczenia: pokrywamy ją papierem, który hojnie posypujemy mąką. Na blacie obok kuchenki również rozkładamy papier i smarujemy go leciutko oliwą.
  4. Gdy ciasto wyrośnie po kolei formujemy bajgle i kładziemy je na papierze wysmarowanym oliwą. Najpierw w rękach formujemy kulkę z fragmentu ciasta a następnie spłaszczony ją i robimy kciukiem dziurę w środku. Nie bójcie się robić małych kulek – ja zrobiłam je za duże i wyszło mi tylko 6 ogromnych bajgli 😜 w rzeczywistości warto formować takie o średnicy około 6 cm – i tak jeszcze trochę nam wyrosną. Przykrywamy je wilgotną ścierką i zostawiamy jeszcze na 10 minut.
  5. Wstawiamy wodę w  garnku o dużej średnicy (ja użyłam płaskiego ale szerokiego). Doprowadzamy wodę do wrzenia. Dodajemy syrop klonowy jeśli używamy. Piekarnik wstawiamy na 200 stopni.
  6. Bajgle za pomocą łopatki wkładamy do wrzącej wody. Po jednym, po dwa lub po trzy w zależności od wielkości garnka i naszej pewności siebie w kuchni 😉 obgotowujemy po 1 minucie z góry i z dołu. Kładziemy je Spowrotem na papier z oliwą.
  7. Gdy zakończymy ten proces dla wszystkich bajgli możemy je przekładać na docelowy papier do pieczenia z mąką. Warto je wtedy przewrócić – na dole będą bardziej mokre więc warto tą stronę mieć na ostatniej blaszce na górze. Teraz też możecie je posypać wybranymi dodatkami.
  8. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25-35 minut. Ja swoje bajgle piekłam na dwie blaszki jednocześnie – i wyszły super 😊
  9. Zajadamy!! 😍😍