Pyszny wegański mus czekoladowy

Puszysty, przepyszny, w pełni wegański mus czekoladowy, na bazie jedynie 4 składników, w tym jednego bardzo zaskakującego.

Cóż to za zaskakujący, tajemniczy składnik? To aquafaba. A co się kryje za tą tajemniczą nazwą? To woda ze słoika z cieciorką. Tak, naprawdę! To odpowiedź wegan na brak jajek w ich diecie. To na bazie aquafaby weganie pieką swoje wegańskie bezy. Brzmi nieprawdopodobnie? Ja też nie wierzyłam. Serio, to jeden z tych przepisów, którego byłam niesamowicie ciekawa, ale do którego podeszłam bardzo sceptycznie. Najpierw nie wierzyłam, że ubije się jak jajka, potem nie wierzyłam, że nie będzie smakowało hummusem. Na koniec bałam się, że czekolada pozbawi całość lekkości. Nic bardziej błędnego!

Wszystkie obawy totalnie się rozwiały gdy spróbowałam pierwszą łyżeczkę musu. Jest puszysty, lekki, cudownie rozpuszcza się w ustach pozostawiając cudowny smak czekolady.

Przepis jest w pełni wegański i ma w sobie same zdrowe składniki. Woda z cieciorki jest pełna białka (w końcu zastępuje tutaj białka jajek ;)), gorzka czekolada to dawka magnezu, a słodkość pochodzi z małej dawki syropu klonowego. Same dobroci 😊

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut plus 30 minut ba zastygnięcie w lodówce
SKŁADNIKI: (4 małe porcje)
  • Woda z jednego dużego słoika cieciorki (to około jedna szklanka – można wykorzystać wodę po cieciorce gotowane w domu)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady przynajmniej 70%
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • Opcjonalnie: 1 łyżka oleju kokosowego
  • Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenek wanilii
INSTRUKCJE:
  1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Ja dodałam 1 łyżeczkę oleju kokosowego – dzięki temu czekolada miała bardzo płynna konsystencję, co ułatwiło łączenie się składników. Pozostawiamy do ostygnięcia ale pilnujemy by nie zgęstniała.
  2. W misce ubijamy mikserem wodę z cieciorki, aż otrzymamy gęstą, gładką pianę. Woda powinna zwiększyć objętość około 3 razy. I będzie cudownie puszysta. Serio, to zaskakujące, ale prawdziwe.
  3. Dodajemy syrop i wanilię. Miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy delikatnie łyżką. Mus trochę straci objętości, ale to jak najbardziej naturalne.
  4. Gdy połączymy składniki, przekładamy mus do naczynek. Wkładamy do lodówki na pół godziny do zastygnięcia.

Przed podaniem do musu możecie dodać orzechy lub owoce dla urozmaicenia smaku i wyglądu. Ale sam wegański mus czekoladowy też jest cudowny! 😍