Sałatka z brokułami, twarożkiem i prażonymi orzechami

Ta sałatka to idealna propozycja na lekką kolację. Masa świeżych warzyw, pożywny twarożek, chrupiące orzechy i lekko pikantne kiełki. Całość polana słodkim vinaigrette. 

Ponadto sałatka jest napakowana białkiem i błonnikiem dzięki połączeniu brokuła, twarożka i orzechów. Dzięki temu to idealny przepis na przekąskę po treningu 🙂

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
SKŁADNIKI: (2 porcje)
  • 4 garście roszponki
  • 1 pomidor
  • 1 ogorek (lub połówka jeśli jest duży)
  • 6 rzodkiewek
  • 2 garście różyczek brokuła (około 1/3 główki)
  • 2 garście orzechów i pestek – ja użyłam mieszanki słonecznika, brazylijskich, włoskich i nerkowca
  • 150g twarożku – ja użyłam gotowego z piątnicy, ale można rozrobić półtłusty/chudy twaróg z jogurtem i odrobiną soli
  • 2 garści kiełków z rzodkiewki
SOS:
  • Sok z 1/3 cytryny
  • Oliwa w proporcji 2:1 do soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki syropu klonowego
  • Sól i pieprz
INSTRUKCJE:
  1. Zagotuj wodę w czajniku. Wlej do garnka posól 1 łyżeczką soli. Do gotującej się wody wrzuć różyczki brokułów na 3 minuty. Po tym czasie odcedź, żeby nie rozmiękły.
  2. Na patelni podpraż przez około minutę/dwie orzechy. Uważaj by nie spalić, zdejmij gdy zaczną ładnie pachnieć 🙂 wrzuć do moździerza. Poczekaj z rozdrabianiem aż wystygną, by nie straciły smaku.
  3. Pomidora pokrój w kostkę. Ogórka i rzodkiewki w plasterki i na pół.
  4. Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Sałatki przygotuj pre porcja w głębokich talerzach. Najpierw roszponka i warzywa: pomidor, ogorek, rzodkiewka i brokuł. Polej sosem. Wyłóż na górze twarożeki kiełki. Całość posyp rozdrobnionymi orzechami