Sałatka z jarmużem, pieczonym batatem, komosą i awokado

Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na lekką, ale jednocześnie sycącą kolację. Pyszna sałatka z jarmużem, pieczonym batatem, komosą ryżową i awokado. Z delikatnym “twistem” orientalnym dzięki dodatkowi granatu, orzeszków ziemnych oraz pysznego sosu z masła orzechowego i pasty miso.

salatka-z-jarmuzem

Za co uwielbiam tę sałatkę? Za cudowne połączenie smaków i tekstur. Sprężysty jarmuż, słodkawy, upieczony batat, kremowe awokado, soczysty, kwaskowaty granat i chrupiące orzeszki. Do tego kremowy sos orzechowy. Całość wypełniona komosą ryżową. Mnóstwo smaku, witamin, wartości odżywczych i tekstur. Dla mnie ideał. Ta sałatka z jarmużem świetnie sprawdzi się jako kolacja, ale również do lunchboxu do pracy lub szkoły. Możecie też zrobić podwójną porcję, włożyć do większej miski i poczęstować przyjaciół w czasie imprezy.

salatka-z-jarmuzem-komosa-batatem

Przekonałam Was? W takim razie do dzieła! Nastawiamy piekarnik i pieczemy batata! A jeśli spodoba Ci się taka treściwa sałatka z jarmużem, koniecznie spróbuj innych z tego zestawienia sycących sałatek na jesień i zimę! Znajdziesz tam sałatkę z pieczonymi warzywami, sałatkę z cieciorką idealną do środka kanapki, brukselkę z pekanami czy sałatkę z kaszą gryczaną i pieczonym burakiem.

Sałatka z jarmużem, pieczonym batatem, komosą i awokado

Recipe by LilaCourse: kolacja, lunchDifficulty: proste
Porcje

2

servings
Czas aktywny

20

minutes
Czas całkowity

45

minutes

Pyszna sałatka z jarmużem, pieczonym batatem, komosą ryżową i awokado. Z dodatkiem granatu, orzeszków ziemnych oraz sosu z masła orzechowego i pasty miso.

SKŁADNIKI

  • 1 średni batat (około 300g)

  • 1/3 kubka suchej komosy ryżowej (ok 60g)

  • 30g ziarenek granatu (garść)

  • 1 dojrzałe awokado

  • 10g orzeszków ziemnych (nieprażone i niesolone)

  • 4 garście jarmużu

  • SOS
  • 1/4 kubka oliwy (60ml) + 2 łyżki oliwy do batata

  • sok z 1/2 limonki*

  • 1 łyżka syropu klonowego

  • 1 łyżeczka pasty miso**

  • 1 łyżeczka masła orzechowego***

  • szczypta soli

INSTRUKCJE

  • Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Batat myjemy, suszymy, ale nie musimy obierać. Kroimy na 5mm plastry i te plastry na ćwiartki (lub więcej kawałków, jeśli batat ma szeroki przekrój :)). Wrzucamy na blachę, polewamy dwiema łyżkami oliwy, solimy. Wkładamy do piekarnika na 25 minut.
  • Gdy batat się piecze gotujemy komosę. Warto ją przepłukać w sitku (będzie mniej gorzka), dodać 3 razy więcej wody niż komosy (czyli niecały 1 kubek na 1/3 kubka komosy). Gotujemy na małym ogniu, aż komosa wchłonie całą wodę (zajmie to około 15 minut). Możecie pod koniec mieszać, by się nie przypaliła, ewentualnie dolać jeszcze trochę wody, jeśli komosa będzie wciąż za twarda.
  • Przygotowujemy sos mieszając w kubku wszystkie składniki.
  • Awokado kroimy w kostkę. Orzeszki ziemne możecie podprażyć chwilę na suchej patelni, następne lekko poszatkować. Komosę po ugotowaniu możemy lekko wystudzić, ale nie musi być zupełnie zimna.
  • Składamy naszą sałatkę. Ja lubię najpierw wymieszać jarmuż z komosą ryżową i połową sosu. Następnie dodać połowę pozostałych składników – awokado, upieczonego bata, ziarenek granata i orzeszków. Mieszamy. Jeśli dzielisz sałatkę na porcję możesz rozdzielić ją na miseczki, i wtedy rozłożyć resztę składników na wierzchu sałatki i polać resztą sosu. Jeśli podajesz w jednej dużej misce robisz tak samo – przekładasz wymieszane składniki, posypujesz pozostałymi i polewasz sosem. Smacznego!

Notes

  • *jeśli limonka jest sucha, wyciśnij sok z całej, nie tylko z połówki
  • **Jeśli nie masz pasty miso, lub nie chcesz kupować całego opakowania pod jeden przepis 🙂 możesz zastąpić 1 łyżeczką sosu sojowego
  • ***Jeśli lubicie tahini, masło orzechowe w sosie możecie zastąpić tahini

Jeśli przetestujecie ten przepis koniecznie dajcie znać w komentarzach, jak wam smakowała ta sałatka z jarmużem! Zawsze jestem bardzo ciekawa Waszych opinii. I uwielbiam widzieć zdjęcia Waszych kreacji na bazie przepisów z Healthy Tastes Good!