Sałatka z truskawkami, fetą i szpinakiem

Sałatka z truskawkami – kolejne po ciastach i deserach idealne wykorzystanie tych sezonowych, cudownych owoców. Połączenie słodko-słonych smaków: słodkość z truskawek oraz słony smak fety. Miękkie owoce i chrupiące, podprażone pestki i orzeszki. Całość składa się na prostą i pyszną sałatkę.

sałatka z truskawkami

PORCJE: 2

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut

Poniższe proporcje składników, są tylko propozycją – spokojnie możecie zwiększyć ilość składnika, którego chcecie mieć więcej – np. więcej truskawek dla słodszej i lżejszej wersji, lub więcej fety dla słoności oraz większej „sytości” 🙂

Składniki

  • cztery garście szpinaku
  • 15 truskawek
  • 50g fety
  • garść pestek słonecznika lub orzeszków pinii (lub mix)
  • opcjonalnie kilka listków mięty

SOS BALSAMICZNY

  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki syropu klonowego / z agawy / miodu

DO PODANIA:

  • bagietka do podania

sałatka z truskawkami

Instrukcje

  1. Pestki słonecznika / orzeszki pinii podgrzewamy minutę na gorącej patelni – aż się leciutko przyprażą i przyrumienią. Przerzucamy z patelni do miseczki.
  2. Na patelni po orzeszkach przygotowujemy sos. Wlewamy ocet i syrop i podgrzewamy na małym ogniu 305 minut – sos lekko zgęstnieje. Po tym czasie przelewamy do miseczki/kubka by przestygł
  3. Szpinak rozkładamy na talerzach
  4. Truskawki kroimy w ćwiartki lub długie plastry i rozkładamy na szpinaku
  5. Fetę kruszymy w palcach i wrzucamy na szpinak
  6. Całość polewamy sosem, posypujemy orzeszkami i listkami mięty. Nasza sałatka z truskawkami jest gotowa do podania!

sałatka z truskawkami