Sernik dyniowy na owsianym spodzie

Sernik dyniowy to jedna z trzech rzeczy z dyni, które akceptuję w kuchni. Serio. Nie znoszę dyni. Dla mnie dynia jest dobra, gdy nie czuć jej smaku, ale czuć i widać jej zalety w daniu – czyli wilgotność i kolor, dlatego dynię lubię tylko w trzech wydaniach: sernik, leniwe i kopytka. Koniec.

Dlaczego ten sernik dyniowy uwielbiam mimo niechęci do dyni? Bo jest cudnie kremowy, mokry i ma prześliczny kolor. I nie czuć w nim dyni!

Proponuje opcję na spodzie owsianym – załączonym czekoladą i masłem orzechowym – pychota.

sernik dyniowy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut + 45 pieczenie

Składniki

SPÓD:

  • 1 i 1/3 kubka płatków owsianych: warto je odrobinę przemielić – nie na mąkę, ale trochę, by lepiej się łączyły
  • 90 g masła orzechowego (około 3 czubate łyżki)
  • 10g oleju kokosowego (około 1 łyżka)
  • 60g gorzkiej czekolady

MASA SEROWA:

  • 1kg zmielonego twarogu
  • 250g mascarpone
  • 300g pieczonej dyni (u mnie 1 mała dynia hokkaido)
  • Skórka tarta z 1 pomarańczy
  • 3 jaja
  • 150g brązowego cukru (około 2/3 kubka) lub 180g cukru kokosowego
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • Ziarenka z jednej laski wanilii

Instrukcje

  1. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki. Położyć na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, skórką w dół. Posmarować miąsz delikatnie oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec około 30 minut (do miękkości)
  2. W czasie gdy dynia się piecze przygotujmy spód. Płatki lekko przemielić w blenderze na mniejsze kawałki (nie na wiór ;)). W rondelku podgrzać delikatnie razem czekoladę, olej i masło, aż się rozpuszczą i połączą. Uważajcie, by się nie przypaliły. Mieszamy z płatkami aż równomiernie się pokryją. Wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przyklepujemy łyżką.
  3. Gdy dynia się upiecze wyjmujemy i pozostawiamy chwilę do ostygnięcia. Piekarnik możemy pozostawić nagrzany na 180 stopni (bez termoobiegu). Następnie łyżką wybieramy miąższ i wrzucamy do miski. Jeśli skórka na górze zbrązowiała staramy się ją zdrapać i do miski dać tylko miękki pomarańczowy miąższ.
  4. Miąsz z dyni miksujemy z twarogiem i mascarpone. Kolejno dodajemy cukier, jajka, wanilię i skórkę pomarańczy i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę kukurydzianą i ostatni raz mieszamy.
  5. Masę wylewamy na owsiany spód. Wkładamy do piekarnika na 50 minut – po 45 sprawdźcie patyczkiem – może już będzie gotowy 🙂