Sernik z białą czekoladą na owsianym spodzie

Przyznaję, to nie jest najzdrowszy przepis na świecie. Jest jednak ten sernik z białą czekoladą jest tak pyszny, że zdecydowałam się z Wami nim podzielić. Bo juz jeden kawałek z pewnością Was uszczęśliwi. A szczęście w zdrowiu też pomaga 😊

sernik z białą czekoladą
Sernik z białą czekoladą to jeden z moich ulubionych serników (a jestem okropnym sernikożercą i mam duże wymagania w tym zakresie 😉). Biała czekolada nadaje mu cudowny, karmelowy posmak. Przez jakiś czas starałam się ten przepis trochę „uzdrowić” i „odchudzić”. I do jakiegoś stopnia się to udało – zamieniłam spód na owsiany, zrezygnowałam z masła, biały cukier zastąpiłam brązowym, zmniejszyłam ilośc cukru i tłustość śmietany. I wciąż był pyszny. Gdy jednak zaczęłam kombinować przy białej czekoladzie – totalnie tracił swój urok. I doszłam do wniosku, że dalej zmieniać go nie mogę. Bo jest pyszny. I koniec 😊

CZAS PRZYGOTOWANIA:

PORCJE: proporcje są założone dla małej tortownicy

Składniki

Masa:

  • 500g twarogu sernikowego
  • 200g białej czekolady (2 tabliczki)
  • 1/2 kubka śmietany (ja używam „śmietany szefa” 22%, możecie też użyć 18%)
  • 4 jajka
  • Ziarenka z jednej laski wanilii (ewentualnie 1 łyżeczka ekstraktu ale lepiej ziarenka)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 kubka brązowego lub kokosowego cukru

Spód:

  • 1i1/3 kubka płatków owsianych
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 50g gorzkiej czekolady

Instrukcje

  1. Przygotowujemy formę. Spód małej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
  2. Przygotowujemy spód. W rozdrabniaczu lekko przemielimy płatki owsiane – nie robimy z nich mąki, jedynie cześć rozdrabniamy. Do małego garnuszka wkładamy olej, mało orzechowe i gorzką czekoladę w kostkach. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu mieszając, aż olej i czekolada się rozpuszczą i połączą. Zdejmujemy z ognia. Do tej mieszanki wsypujemy płatki i mieszamy. Masą wykładamy dno tortownicy. Możemy sobie pomóc w wyrównaniu spodu łyżką zamoczoną w cieplej wodzie.
  3. Wkładamy spód do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy na chwilkę aż lekko wystygnie.
  4. Przygotowujemy masę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. W dużej misce miksujemy twaróg. Następnie dodajemy (w tej kolejności!): Jajka po jednym, mąkę, czekoladę, śmietanę, brązowy cukier i na końce wanilię.
  5. Masę wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 160 stopni i pieczemy kolejne 30-45 minut. Po 30 minutach zróbcie test patyczkiem – jeśli wyjmiecie go suchego sernik jest gotowy.
  6. Pozostajecie sernik do wystygnięcia, następnie włóżcie go do lodówki. Możecie go jeść tego samego dnia, ale najlepszy jest dzień a nawet dwa po pieczeniu 😊