Śliwki pod kruszonką

Uwielbiam kruszonkę. Jak byłam mała moją ulubioną drożdżowką z pobliskiej cukierni była zwykła maślana drożdżówka z masą kruszonki na górze. I lukrem 🙄 Nic dziwnego, że byłam pulchnym dzieckiem 😉


Miłość do kruszonki mi nie minęła, natomiast w miedzy czasie odkryłam, jak pysznie smakuje nie na cieście, a na zapiekanych owocach. Jabłka, gruszki, śliwki, wszystkie smakują pod nią cudownie. Ja najbardziej lubię to ostatnie połączenie – połączenie lekkiej kwaskowatości śliwek i słodkiej kruszonki. Mniam.

W tym przepisie kruszonka trochę inna od tej tradycyjnej. Zamiast białej mąki mamy tą pełnoziarnistą, orkiszową (lepszy, łatwiej przyswajalny gluten, więcej białka i cudny orzechowy posmak), mąką kokosową (bez glutenu, za to więcej błonnika i białka plus ten cudny kokosowy smak i zapach) oraz płatkami owsianymi (kolejna porcja błonnika :))

Smak cudowny, skład zdrowy – lecimy z tym 😊


CZAS PRZYGOTOWANIA: 50- 60 minut

PORCJE: 6 dużych lub 8 mniejszych

Ingredients

  • 800g śliwek
  • 2 jabłka
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • 100g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 50g mąki kokosowej (lub można zrezygnować i dać w sumie 150g orkiszowej)
  • 100g masła
  • 70g brązowego cukru
  • 50g płatków owsianych

Directions

  1. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni i przygotowujemy blachę lub naczynie żaroodporne – u mnie o wymiarach 30×25 plus starczyło jeszcze na ta mała tartaletkę ze zdjęcia 😉
  2. Śliwki myjemy, suszymy i drylujemy. Następnie kroimy grube kawałki (u mnie spore śliwki więc na ćwiartki i ćwiartki na pół w poprzek)
  3. Jabłka obieramy i kroimy w podobne wielkościowo kawałki jak śliwki. Owoce wrzucamy do naczynia żaroodpornego/blachy. Dodajemy pół łyżeczki startego imbiru i 2 łyżki miodu. Mieszamy w blaszce.
  4. Przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy mąki i cukier w misce. Zimne masło ścieramy do mąki na tarce z grubymi oczkami. Ręką mieszamy całość rozgniatając masło tak by powstały duże grudki kruszonki. Dodajemy płatki i chwilę jeszcze to łączymy ręką.
  5. Owoce posypujemy kruszonką.
  6. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut – obserwujcie od mniej więcej 30 minuty, żeby Wam się kruszonka nie przypiekła za mocno.
  7. Po wyjęciu z piekarnika dajcie im trochę ostygnąć – żeby Wam nie podkręcało kiszek 😉 Ja najbardziej je Kubie gdy wciąż są ciepłe 😊