Spaghetti z cukinii z kremowym pesto z awokado

Spaghetti z cukinii – cóż to za wynalazek? Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam makaron. Niestety nie mogę się pochwalić metabolizmem młodej Włoszki, więc jedzenie go tak często jakbym chciała mogłoby się zakończyć tragicznie. I tu z pomocą przychodzi spaghetti z cukinii. Wygląda jak makaron, smakuje pysznie, a jest warzywem. Taka magia 🙂

spaghetti z cukinii

W dzisiejszej propozycji mam dla Was makaron z cukinii wymieszany z pysznym, kremowym sosem pesto. Kremowość zawdzięcza dodatkowi dojrzałego awokado. Przepyszne, sycące oraz piękne danie. Pełne surowych warzyw i ziół, więc bardzo dobre dla naszego zdrowia. Moja propozycja jest bez gotowania – jeśli jednak wolelibyście ciepłe danie można całość lekko podgrzać na patelni.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut

PORCJE: 1 duża porcja przy malutkiej cukinii, 2 przy większej

Składniki

  • 1 mała cukinia
  • garść świeżej bazylii
  • 1/2 dużego lub 1 małe dojrzałe awokado
  • sok z 1 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • garść nerkowców
  • kilka kawałków suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy (najlepiej ze słoika z suszonych pomidorów)
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: płatki chilli do posypania

spaghetti z cukinii

Instrukcje

  1. Zacznijmy od przygotowania spaghetti z cukinii. Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami krajalnicy spiralnej (spiralizer) lub specjalnej obieraczki julienne macie z górki 🙂 Ale nie martwcie się! Ja takich wynalazków nie mam, a i tak dość szybko się z tematem uporałam. Za pomocą takiej szerokiej, ręcznej obieraczki do warzyw pokroiłam cukinię na szerokie, a cienkie plastry – do momentu gąbczastego środka – jego nie kroimy na makaron, bo będzie się rwał. Następnie plastry pokroiłam wzdłuż nożem na wąskie wstążki.
  2. Nerkowce lekko podprażcie na suchej, rozgrzanej patelni. Uważajcie by ich nie przypalić. Suszone pomidory kroimy na małe kawałki.
  3. Przygotujmy sos. Do blendera/rozdrabniacza wkładamy bazylię, połowę porcji nerkowów, 2 ząbki czosnku i rozdrabniamy. Następnie dodajemy awokado, oliwę i sok z limonki. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy też dodać szczyptę płatków chilli.
  4. W misce mieszamy makaron z cukinii oraz sos. Dodajemy większość pokrojonych suszonych pomidorów oraz pozostałych nerkowców.
  5. Przekładamy do miseczek. Posypujemy płatkami bazylii, pozostałymi pomidorami suszonymi oraz nerkowcami. Możemy do smaku i dekoracji posypać szczyptą płatków chilli.

spaghetti z cukinią