Super prosty wegański chlebek bananowy z czekoladą

Mam dzisiaj dla Was szybki, cudny i banalny przepis: super prosty wegański chlebek bananowy z dodatkiem czekolady. Mało składników, przygotowanie ciasta trwa 15 minut i pół godziny na pieczenie. Gwarantuję Wam, że pokochacie ten przepis. Ja robię go baaaaardzo często i tak naprawdę dodaję go na bloga dopiero dzisiaj, bo zawsze mi brakowało czasu, by zrobić zdjęcie. Zazwyczaj piekłam go wieczorem (bo szybko), i rano zazwyczaj już nie było dużej części (oh well…)

prosty wegański chlebek bananowy

Ten super prosty wegański chlebek bananowy cudownie smakuje posmarowany masłem orzechowym i dżemem, chociaż solo też jest pyszny. Nadaje się na śniadanie, przekąskę i deser. W domu, w biegu lub zapakowany do pracy. Uniwersalny i szybki przepis. Wypróbujcie już dzisiaj. Serio.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut (w tym 30 minut pieczenie)

PORCJE: Mała keksówka – około 10-12 „kromek”

Składniki

  • 2 kubki mąki orkiszowej
  • 3/4 kubka cukru kokosowego (lub brązowego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka nasion Chia wymieszana z 3 łyżkami cieplej wody
  • 1/2 kubka mleka roślinnego (migdałowe lub owsiane)
  • 1/2 kubka soku jabłkowego (jeśli nie macie zastąpcie mlekiem roślinnym)
  • 1 duży rozdrobniony widelcem banan
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

prosty wegański chlebek bananowy

Instrukcje

  1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem (lub na 190 bez termoobiegu)
  2. Nasiona chia/zmielone siemię lniane zalewamy 3 łyżkami ciepłej wody i zostawiamy na 5 minut aż spulchnieje.
  3. Mieszamy w misce suche składniki po za czekoladą: mąkę, cukier, proszę do pieczenia, cynamon i szczyptę soli.. W drugiej misce rozgniatamy banana i dodajemy do niego mokre składniki: mleko, sok jabłkowy, ekstrakt waniliowy . Na koniec dodajemy mieszankę Chia.
  4. Łączymy mokre i suche składniki i mieszamy łyżką.
  5. Czekoladę kroimy w kostkę. Połowę wrzucamy do ciasta i mieszamy.
  6. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia (jednym kawałkiem który pokryje dłuższe boki i spód). Wlewamy do niej ciasto. Posypujemy resztą czekolady. Wstawiamy do piekarnika na 25-35 minut (sprawdzajcie patyczkiem).
  7. Jemy sam (mniam!) lub podajemy z masłem orzechowym lub/i dżemem (super mniam!). Trzymamy przykryty ściereczką kuchenną do 3 dni.

prosty wegański chlebek bananowy