Szakszuka z pieczarkami i świeżym oregano

Dzisiaj wariacja na temat jajecznicy po izraelsku – szakszuka z pieczarkami, doprawiona aromatycznym świeżym oregano.

szakszuka z pieczarkami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut

PORCJE: 2

Składniki

  • średnia cebula lub połówka dużej
  • 8 pieczarek
  • 3 duże pomidory
  • 4 jajka
  • Łyżka masła
  • Łyżka oliwy
  • Garść świeżego oregano
  • Sól i pieprz
  • Ciemne pieczywo do podania

Instrukcje

  1. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Pomidory sparzamy i obieramy za skórki.
  2. Miąsz kroimy w kostkę, odrzucając pestki i sok.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło. Gdy się rozstopi, dodajemy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy 1-2 minuty.
  4. Dodajemy pieczarki i smażymy kolejną minutę lub dwie.
  5. Dodajmy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy pomidory przez około 5-7 minut (aż pomidory się rozpadną i całość będzie dość gęsta a nie wodnista). Dodajemy większość oregano i mieszamy.
  6. Wbijamy 4 jajka, przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 3-4 minuty – aż białko się zetnie, ale nie za długo, by żółtko pozostało płynne.

Przed podaniem posypujemy szakszukę świeżym oregano. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.