Szarlotkowe batoniki owsiane

M贸j spos贸b na niepodjadanie mi臋dzy posi艂kami? Nie znam takiego 馃槈 ale jak juz co艣 podjada膰 to lepiej zdrowsze wersje, jak te batoniki owsiane – 偶adnych wyrzut贸w sumienia 馃檪 Za tydzie艅 jad臋 nad morze, wi臋c stwierdzi艂am ze potrzebuj臋 dodatkowego wsparcia przeciw kit katom i sneakersom tego 艣wiata 馃槈 i przygotowa艂am blaszk臋 batonik贸w owsianych o smaku szarlotki. Zaj臋艂o mi to 15 minut a mam zapewnione przek膮ski na 3 dni 馃檪

batoniki owsiane

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut dzie艅 przed, noc w lod贸wce i 5 minut na porcjowanie 馃檪

SK艁ADNIKI (na oko艂o 7-8 batonik贸w)

Sk艂adniki

  • 1 kubek drobnych p艂atk贸w owsianych (b艂yskawiczne) – konieczne s膮 ma艂e by byc 艂膮cznikiem pomi臋dzy pozosta艂ymi sk艂adnikami
  • 1/2 kubka du偶ych p艂atk贸w owsianych (lub 偶ytnich lub orkiszowych)
  • 1/4 kubka pokrojonych orzechow (ja u偶y艂am brazylijskich, dobrze pasuj膮 tez laskowe) lub nasion (dynii, s艂onecznika, Chia – co lubicie ;))
  • 1/3 kubka pokrojonych rodzynek lub suszonej 偶urawiny
  • 3 艂y偶eczki cynamonu
  • 3-4 czubate 艂y偶ki pra偶onych jab艂ek
  • 1 mniejszy dojrza艂y banan
  • 1 艂y偶eczka ekstraktu z wanilii
  • 1 艂y偶ka roztopionego oleju kokosowego (opcjonalnie – ja robi艂am zar贸wno z jak i bez. Dodanie zapewni lepsze z艂膮czenie i trwa艂o艣膰 batonik贸w)

Instrukcje

  1. Mokre sk艂adniki (jab艂ka, banan, olej i ekstrakt) wk艂adamy do blendera i miksujemy 2 minuty – a偶 otrzymamy g艂adk膮 mas臋
  2. Suche sk艂adniki wrzucamy do miski i mieszamy. Dolewamy mas臋 z miksera i mieszamy 艂y偶k膮 do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.
  3. Ma艂膮 keks贸wk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia ( dno i d艂u偶sze boki.
  4. Wyk艂adamy mas臋 do keks贸wki. Mokr膮 艂y偶k膮 wyr贸wnujemy g贸r臋. Boki papieru mo偶emy zawin膮膰 na wierzch masy.
  5. Wk艂adamy do lod贸wki by zastyg艂a przez noc. Kroimy rano na batoniki – ja robi臋 je na oko艂o 1,5 szeroko艣ci.
  6. Zawijamy w foli臋 lub papier 艣niadaniowy, zawijamy wst膮偶eczk膮 lub sznureczkiem i zabieramy ze sob膮 do pracy 馃槈

Batoniki owsiane czekaj膮ce na zjedzenie warto trzyma膰 w lodowce 馃檪 Spokojnie wytrzymaj膮 3 dni po zrobieniu.