Tarta czekoladowa z malinami

Kocham połączenie czekolady z malinami. Po pierwsze (i najważniejsze) jest pyszne! Nie jest nudne, bo ma ciekawy, wytrawno-kwaskowaty posmak. A dodatkowo wygląda przepięknie. Dzisiejsza propozycja spełnia wszystkie powyższe obietnice. Tarta czekoladowa z malinami – gwarantuję, że zachwyci każdego gościa <3

tarta czekoladowa z malinami

Tarta czekoladowa z malinami – spytacie co dokładnie jest w środku. Po pierwsze kruchy, czekoladowy, lekko wytrawny spód. Następna warstwa to mus malinowy o leciutko kwaskowatym posmaku. Potem warstwa masy czekoladowo-laskowej, która smakiem przypomina nutellę. I na górze przepiękna dekoracja ze świeżych malin, która dodaje całości lekkości.

tarta czekoladowa

Ja tę tartę przygotowałam w prostokątnej foremce, bo taka miałam wizję 😉 ale możecie też ją zrobić w okrągłej. Proporcje są podobne jak dla takiej o średnicy 24 cm. Jeśli jednak bardzo Wam się podoba efekt prostokątnej, formę z której skorzystałam możecie kupić na tej stronie: garneczki.pl

Jeśli lubicie desery z malinami, koniecznie przetestujcie też inne przepisy z bloga:

Ta tarta czekoladowa z malinami powinna być trzymana w lodówce – spokojnie wytrzyma 2-3 dni. Przed podaniem wyciągnijcie ją jednak jakieś pół godziny wcześniej. Dzięki temu masa czekoladowa będzie miękka i kremowa (w lodówce zastyga).

Tarta czekoladowa z malinami

Recipe by LilaCourse: deserCuisine: wegańskie
Porcje

8

porcji
Czas aktywny

30

minutes
Czas całkowity

40

minutes

Tarta czekoladowa z malinami – spytacie co dokładnie jest w środku. Po pierwsze kruchy, czekoladowy, lekko wytrawny spód. Następna warstwa to mus malinowy o leciutko kwaskowatym posmaku. Potem warstwa masy czekoladowo-laskowej, która smakiem przypomina nutellę. I na górze przepiękna dekoracja ze świeżych malin, która dodaje całości lekkości.

SKŁADNIKI

  • SPÓD
  • 1 i 1/2 kubka (180g) mąki (u mnie orkiszowa)

  • 1/4 kubka (25g) kakao

  • 65g oleju kokosowego (1/3 kubka rozpuszczonego)

  • 5 łyżek syropu klonowego

  • szczypta soli

  • ŚRODEK
  • 150 g mrożonych malin

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 2 łyżki syropu klonowego

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • MASA CZEKOLADOWO-LASKOWA
  • 80g orzechów laskowych (prażonych)

  • 150g czekolady gorzkiej

  • 165 ml (mała puszka) mleka kokosowego

  • 3 łyżki syropu klonowego

  • szczypta soli

  • DEKORACJA
  • 60-70 malin (około 300-350g)

INSTRUKCJE

  • Przygotuj ciasto na spód. Mąkę mieszamy z kakao i szczyptą soli. Dodajemy syrop klonowy i rozpuszczony olej kokosowy. Mieszamy. Ciastem wykładamy foremkę. Ugniatamy mokrą dłonią. Widelcem robimy dziurki w cieście. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C. Pieczemy 20 minut.
  • Mrożone maliny wrzucamy do garnuszka. Dolewamy 3 łyżki wody. Podgrzewamy aż się rozmrożą. Rozgniatamy (np. tłuczkiem do ziemniaków :)) Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie wody. Dodajemy do malin, mieszamy. Podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje. Dodajemy sok z cytryny i syrop klonowy. Mieszamy.
  • Orzechy mielimy w mikserze/robocie kuchennym – aż uzyskamy gęste masło orzechowe. Ja użyłam gotowych prażonych orzechów – można dostać w Lidlu 🙂 Możecie też sami uprażyć – wskazówki w tym przepisie: https://healthytastesgood.pl/zdrowa-nutella/
  • W garnuszku podgrzewamy leciutko mleko kokosowe (nie musi się zagotować). Zdejmujemy z kuchenki. Wrzucamy czekoladę połamaną na kostki, zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy – czekolada rozpuści się w mleku. Następnie dodajemy szczyptę soli, syrop klonowy o masło orzechowe. Mieszamy.
  • Składamy naszą tartę. Na ostudzony spod wylewamy maliny. Następnie nakładamy masę czekoladową. Na koniec układamy maliny na górze. Wkładamy do lodówki by wszystko zastygło.

ZOBACZ JAK ZŁOŻYĆ DESER

Koniecznie dajcie mi znać, jeśli wypróbujecie ten przepis. Chętnie też zobaczę zdjęcia Waszych kreacji! <3