Intensywnie czekoladowa a jednocześnie wegańska i surowa – co oznacza masę zdrowych składników i połowę mniej kalorii. Tarta czekoladowa bez pieczenia, której przygotowanie zajmuje 20 minut (plus czas na zastygnięcie w lodówce, ale to już praca lodówki, nie Wasza :))
Sezon na truskawki można uznać za oficjalnie otwarty (po upalnym weekendzie w moim warzywniaku są już po 6 zł za kilogram ;)) i dopóki sezon trwa trzeba je jeść codziennie. Seriously.
Dlatego też w ostatni, długi weekend maja postanowiłam wypróbować je na intensywnie czekoladowej, wegańskiej tarcie bez pieczenia. W sam raz dla miłośników czekolady i słodkości. Przepis bazuje na kobinacji kilku przepisów z bloga Lary z http://vanillacrunnch.com/ – mojej guru w temacie wegańskich deserów 🙂
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + 2 godziny zastygania w lodówce
Składniki
SPÓD
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki kakao
- 1 szklanka pokrojonych i namoczonych we wrzątku daktyli
- 3 łyżki syropu klonowego/daktylowego lub z agawy
- ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
KREM CZEKOLADOWY
- puszka mleka kokosowego
- 3 łyżki olejku kokosowego
- 1/4 szklanki kakao
- ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100g czekolady gorzkiej wegańskiej (lub zwyczajnej z zawartością kakao 70-80% jeśli nie zależy Wam na opcji wegańskiej :))
- I oczywiście 300g truskawek 🙂
Instrukcje
- Wyłóż folią aluminiową foremkę, tak by folia z dwóch stron wychodziła poza ścianki – ułatwi to wyjecie tarty z formy (ja użyłam szklanej w wymiarach 20x15cm, ale każda inna o podobnej wielkości będzie dobra)
- W blenderze na niskich obrotach pulsacyjnie zmiksuj odsączone daktyle – nie na gładką masę, poprostu by łatwiej wymieszały się z innymi składnikami
- Dodaj pozostałe składniki i albo miksuj na wolnych obrotach albo wymieszaj dobrze łyżką
- Wyłóż masę o foremki – na dno i na boki. Do wygładzenia spodu użyj łyżki moczonej w ciepłej wodzie lub palców – również zwilżonych ciepłą wodą 🙂
- Włóż foremkę do lodówki lub zamrażalki na czas przygotowania masy czekoladowej
- Połam czekoladę i wrzuć do miski
- W małym rondelku podgrzej mleko kokosowe – tylko biały krem z puszki, bez wody oraz olej kokosowy do czasu aż olej się rozpuści i mleko będzie ciepłe – nie gotuj go.
- Wylej mleko i olej na czekoladę i zostaw na 2 minuty – nie mieszaj!
- Po 2 minutach wymieszaj masę, dodaj pozostałe składniki i mieszaj do połączenia się wszystkich składników.
- Wylej masę na spód. Włóż ją na 15 minut do lodówki by trochę zastygła – w ten sposób truskawki nie zapadną się zbyt głęboko.
- Pokrój truskawki w plasterki i po 15 minutach ułóż ciasno na masie – im więcej tym lepiej 🙂
- Włóż tartę na 2-3 godziny do lodówki.
- Krój małe porcje – ten deser jest naprawdę bardzo intensywnie czekoladowy!
Smacznego 🙂