Tarta czekoladowa bez pieczenia z truskawkami

Intensywnie czekoladowa a jednocześnie wegańska i surowa – co oznacza masę zdrowych składników i połowę mniej kalorii. Tarta czekoladowa bez pieczenia, której przygotowanie zajmuje 20 minut (plus czas na zastygnięcie w lodówce, ale to już praca lodówki, nie Wasza :))

Sezon na truskawki można uznać za oficjalnie otwarty (po upalnym weekendzie w moim warzywniaku są już po 6 zł za kilogram ;)) i dopóki sezon trwa trzeba je jeść codziennie. Seriously.

Dlatego też w ostatni, długi weekend maja postanowiłam wypróbować je na intensywnie czekoladowej, wegańskiej tarcie bez pieczenia. W sam raz dla miłośników czekolady i słodkości. Przepis bazuje na kobinacji kilku przepisów z bloga Lary z http://vanillacrunnch.com/ – mojej guru w temacie wegańskich deserów 🙂

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + 2 godziny zastygania w lodówce

Składniki

SPÓD

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 szklanka pokrojonych i namoczonych we wrzątku daktyli
  • 3 łyżki syropu klonowego/daktylowego lub z agawy
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

KREM CZEKOLADOWY

  • puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżki olejku kokosowego
  • 1/4  szklanki kakao
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100g czekolady gorzkiej wegańskiej (lub zwyczajnej z zawartością kakao 70-80% jeśli nie zależy Wam na opcji wegańskiej :))
  • I oczywiście 300g truskawek 🙂

Instrukcje

  1. Wyłóż folią aluminiową foremkę, tak by folia z dwóch stron wychodziła poza ścianki – ułatwi to wyjecie tarty z formy (ja użyłam szklanej w wymiarach 20x15cm, ale każda inna o podobnej wielkości będzie dobra)
  2. W blenderze na niskich obrotach pulsacyjnie zmiksuj odsączone daktyle – nie na gładką masę, poprostu by łatwiej wymieszały się z innymi składnikami
  3. Dodaj pozostałe składniki i albo miksuj na wolnych obrotach albo wymieszaj dobrze łyżką
  4. Wyłóż masę o foremki – na dno i na boki. Do wygładzenia spodu użyj łyżki moczonej w ciepłej wodzie lub palców – również zwilżonych ciepłą wodą 🙂
  5. Włóż foremkę do lodówki lub zamrażalki na czas przygotowania masy czekoladowej
  6. Połam czekoladę i wrzuć do miski
  7. W małym rondelku podgrzej mleko kokosowe – tylko biały krem z puszki, bez wody oraz olej kokosowy do czasu aż olej się rozpuści i mleko będzie ciepłe – nie gotuj go.
  8. Wylej mleko i olej na czekoladę i zostaw na 2 minuty – nie mieszaj!
  9. Po 2 minutach wymieszaj masę, dodaj pozostałe składniki i mieszaj do połączenia się wszystkich składników.
  10. Wylej masę na spód. Włóż ją na 15 minut do lodówki by trochę zastygła – w ten sposób truskawki nie zapadną się zbyt głęboko.
  11. Pokrój truskawki w plasterki i po 15 minutach ułóż ciasno na masie – im więcej tym lepiej 🙂
  12. Włóż tartę na 2-3 godziny do lodówki.
  13. Krój małe porcje – ten deser jest naprawdę bardzo intensywnie czekoladowy!

Smacznego 🙂