Tarta z gruszkami: galette z gruszkami

Zima zaczyna mi się dłużyć i tęskno mi do tart ze świeżymi owocami… Na szczęście w zimie są dostępne pyszne jabłka i gruszki, które też mogą zachwycać nasze podniebienia. Szarlotek było tu już kilka, więc dzisiaj czas na gruszki. Tarta z gruszkami typu tarty galette z gruszkami. Pyszna, piękna i prosta – nie potrzebujecie nawet foremki do pieczenia.

tarta z gruszkami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 godziny ( w tym 1 godzina trzymania ciasta w lodówce)

PORCJE: 4-6 w zależności od apetytu 😉

Składniki

  • 150 g mąki orkiszowej (czubaty kubek)
  • Szczypta soli
  • 100g masła
  • 3-4 łyżki serka śmietankowego/jogurtowego typu almette
  • 3 łyżki zmielonego cukru kokosowego/syropu klonowego
  • 2-3 gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru kokosowego (lub brązowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego / ziarenka z połowy laski wanilii
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • opcjonalnie: garść orzechów włoskich
  • opcjonalnie do podania: 4 gałki lodów waniliowych/bakaliowych

tarta z gruszkami

Instrukcje

  1. Zacznijmy od przygotowania ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli i zmielony brązowy cukier. Naprawdę warto go zmielić – w przeciwnym razie będziemy mieli wyczuwalne drobinki cukru w cieście. Ścieramy do mąki masło na grubej tarce i dodajemy serek. Zagniatamy ręką do otrzymania jednolitej masy. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
  2. Przygotujmy owoce. W misce mieszamy sok z cytryny, cukier, ekstrakt waniliowy, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Gruszki kroimy. Ja swoich nie obierałam, przekroiłam na pół i wyjęłam pestki. Następnie pokroiłam na wąziutkie plastry później rozkładając je lekko na cieście jak wachlarze. Efekt przepiękny, a naprawdę nie jest to trudne. Gruszki pokrojone w cienkie plastry przekładamy całe do miski i łyżeczką polewamy słodkim sosem. Postarajcie by dostał się też między plasterki.
  3. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Najlepiej umieścić je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wałkować przez papier – ciasto nie przylepi się do wałka. Wałkujemy do otrzymania dość grubego ciasta – około 4-5 mm. Następnie przekładamy ciasto umieszczone pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na blachę do pieczenia. Odklejamy górny kawałek ciasta.
  4. Wykładamy gruszki na środek ciasta, zostawiając wokół 2-3 cm wolnego ciasta, które zawijamy na krawędziach na owoce.
  5. Pieczemy 20 minut. Wyjmujemy na chwilę i pędzelkiem smarujemy gruszki syropem klonowym. Dzięki temu owoce się nie spalą oraz będą miały przepiękny połysk. Możemy też wtedy dorzucić na wierzch kilka orzechów. Pieczemy dodatkowe 5-7 minut – obserwujcie by nie spalić brzegów.
  6. Nasza tarta z gruszkami gotowa! Bajecznie smakuje na ciepło z gałką rozpuszczających się po niej lodów waniliowych. Wytrzyma około dwa dni, tylko przykryjcie ją ściereczką by się nie zeschła 🙂

tarta z gruszkami