Tarta z gruszkami: galette z gruszkami

Zima zaczyna mi się dłużyć i tęskno mi do tart ze świeżymi owocami… Na szczęście w zimie są dostępne pyszne jabłka i gruszki, które też mogą zachwycać nasze podniebienia. Szarlotek było tu już kilka, więc dzisiaj czas na gruszki. Tarta z gruszkami typu tarty galette z gruszkami. Pyszna, piękna i prosta – nie potrzebujecie nawet foremki do pieczenia.

tarta z gruszkami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 godziny ( w tym 1 godzina trzymania ciasta w lodówce)

PORCJE: 4-6 w zależności od apetytu 😉

Składniki

  • 150 g mąki orkiszowej (czubaty kubek)
  • Szczypta soli
  • 100g masła
  • 3-4 łyżki serka śmietankowego/jogurtowego typu almette
  • 3 łyżki zmielonego cukru kokosowego/syropu klonowego
  • 2-3 gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru kokosowego (lub brązowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego / ziarenka z połowy laski wanilii
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • opcjonalnie: garść orzechów włoskich
  • opcjonalnie do podania: 4 gałki lodów waniliowych/bakaliowych

tarta z gruszkami

Instrukcje

  1. Zacznijmy od przygotowania ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli i zmielony brązowy cukier. Naprawdę warto go zmielić – w przeciwnym razie będziemy mieli wyczuwalne drobinki cukru w cieście. Ścieramy do mąki masło na grubej tarce i dodajemy serek. Zagniatamy ręką do otrzymania jednolitej masy. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
  2. Przygotujmy owoce. W misce mieszamy sok z cytryny, cukier, ekstrakt waniliowy, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Gruszki kroimy. Ja swoich nie obierałam, przekroiłam na pół i wyjęłam pestki. Następnie pokroiłam na wąziutkie plastry później rozkładając je lekko na cieście jak wachlarze. Efekt przepiękny, a naprawdę nie jest to trudne. Gruszki pokrojone w cienkie plastry przekładamy całe do miski i łyżeczką polewamy słodkim sosem. Postarajcie by dostał się też między plasterki.
  3. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Najlepiej umieścić je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wałkować przez papier – ciasto nie przylepi się do wałka. Wałkujemy do otrzymania dość grubego ciasta – około 4-5 mm. Następnie przekładamy ciasto umieszczone pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na blachę do pieczenia. Odklejamy górny kawałek ciasta. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C.
  4. Wykładamy gruszki na środek ciasta, zostawiając wokół 2-3 cm wolnego ciasta, które zawijamy na krawędziach na owoce.
  5. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach C. Wyjmujemy na chwilę i pędzelkiem smarujemy gruszki syropem klonowym. Dzięki temu owoce się nie spalą oraz będą miały przepiękny połysk. Możemy też wtedy dorzucić na wierzch kilka orzechów. Pieczemy dodatkowe 5-7 minut – obserwujcie by nie spalić brzegów.
  6. Nasza tarta z gruszkami gotowa! Bajecznie smakuje na ciepło z gałką rozpuszczających się po niej lodów waniliowych. Wytrzyma około dwa dni, tylko przykryjcie ją ściereczką by się nie zeschła 🙂

tarta z gruszkami