Tarta kokosowa z kremem czekoladowym i owocami

Jeśli lubicie połączenie smaku koksowego z czekoladą ten deser będzie dla Was idealny. Tarta na chrupiącym spodzie kokosowym – bez masła czy mąki. Z intensywnie czekoladowym kremem. Z dodatkiem ulubionych owoców, prażonych migdałów i ziaren kakaowca. Bez cukru, wegańskie, na oleju kokosowym. Idealna deser do popołudniowej kawy 😊

CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godzina (plus godzina na studzenie)
 

Składniki

Spód
  • 3,5 kubka wiórków kokosowych
  • 1/2 kubka syropu klonowego lubi agawy
  • 1/4 rozpuszczonego oleju kokosowego
  • Masa:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (wegańskiej lub zwykłej, w zależności czy chcecie deser w wersji wegańskiej)
  • 1/2 kubka mleka roślinnego (migdałowe świetnie pasuje smakiem)
  • Opcjonalnie: 2 łyżki syropu klonowego do smaku
  • Dodatki wedle uznania:
  • Owoce
  • prażone na patelni płatki migdałów
  • Cacao nibs (pokruszone nasiona kakaowca)

Instrukcje

  1. Przygotujmy spód: w misce mieszamy wiórki, syrop i rozpuszczony olej kokosowy. Mieszamy ugniatając palcami.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Formę do tarty smarujemy lekko olejem kokosowym (wystarczy nabrać na palce i wysmarować 😊). Foremkę wykładamy masą kokosową. Warto ją mocno pougniatać by nie kruszyła się w czasie pieczenia. Na koniec najlepiej przemyć recę ciepłą wodą i ugniatać wilgotnymi palcami.
  3. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy i studzimy.
  4. Gdy forma ostygnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści zdejmujemy miskę z cieplej wody, dodajemy mleko i mieszamy do osiągnięcia gładkiej masy. Próbujemy. Jeśli jest dla nas za gorzka dodajemy 1-2 łyżki syropu klonowego.
  5. Wylewamy masę czekoladową na kokosowy spód. Wstawiamy do lodówki na 40 minut do zastygnięcia.
  6. Przed podaniem posypujemy owocami, podprażonymi migdałami oraz kawałkami ziaren kakaowca. Lub innymi dodatkami na które mamy ochotę 😉
  7. Tarta kokosowa z kremem czekoladowym jest gotowa! Zajadamy. Prosto i pysznie 😉