Tarta orkiszowa ze śliwkami w miodzie

Jedną z cudownych rzeczy na początku jesieni są owoce, z których można upiec cudowne ciasta lub zrobić pyszne przetwory na zimę. Moim zdaniem to jedyna rzecz, która osładza nam stratę lata 😉 

Na start – tarta orkiszowa ze śliwkami w miodzie. Co to oznacza? Że przed wyłożeniem śliwek na ciasto podgrzewamy je w miodzie i przyprawach korzennych. Bajka! A spód orkiszowy oznacza mniej kalorii i więcej białka, wiec możemy sobie pozwolić na więcej słodkości w środku 😉 Oczywiście możemy użyć zwykłej, pszennej mąki, jednak zachęcam to wypróbowania orkiszowej 😊

CZAS PRZYGOTOWANIA: 2,5 godziny (w tym 1 godzina na chłodzenie ciasta w lodówce i 45 minut na pieczenie)

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 330g mąki orkiszowej
  • 200g masła
  • 1 duże jajko (lub 2 małe)
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki syropu klonowego/z agawy/miodu

DODATKI:

  • 1kg śliwek
  • 4 łyżki miodu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki
  • 40g zmielonych płatków migdałowych

INSTRUKCJE:

  1. Mieszamy mąkę i sól w dużej misce. Na tarce o dużych oczkach ścieramy do mąki masło, co jakiś czas obtaczając kostkę w mące by nie przywierało do tarki.
  2. Dodajemy jajko i syrop klonowy. Zagniatamy ręką ciasto aż otrzymamy kulę ciasta. Owijamy ciasto w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
  3. W tym czas przygotowujemy śliwki. Myjemy i suszymy. Wyjmujemy pestki i rozdzielamy śliwki na połówki lub ćwiartki jeśli kupiliśmy duże śliwki.
  4. Na patelni rozgrzewamy na małym ogniu 4 łyżki miodu. Dodajmy śliwki i przyprawy. Na małym ogniu podgrzewamy sliwki czasem je mieszając około 8-10 minut. Sliwki puszczą soki i przyjmą smaki miodu, cynamonu i goździków.
  5. Po godzinie wstawiamy piekarnik na 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Obkrajamy 1/3 ciasta i wkładamy ją Spowrotem do lodówki.
  6. 2/3 wałkujemy do wielkości naszej foremki na tartę – tak by pokryć spód i boki. Mój sprawdzony sposób na wałkowanie ciasta? Wkładam je między dwa kawałki papieru do pieczenia/ śniadaniowego. Nic bie przywiera do walka plus później z łatwością przeniesiemy je do foremki na kawałku papieru.
  7. Ciasto dziurkujemy widelcem w paru miejscach. Następnie całość posypujemy zmielonymi migdałami. Dzięki temu soki wypływające ze śliwek w czasie pieczenia nie przemoczą nam ciasta i pozostanie one chrupiące i lekkie.
  8. Na migdały wykładamy śliwki. Postarajcie się wyłapać goździki z patelni – tak by nie wylądowały komuś między zębami w czasie jedzenia. Sok który zoraj w patelni – ze 3-4 łyżki wyławiamy na śliwki, ale nie więcej by tarta nie popłynęła 🙂
  9. Rozwałkujemy pozostała cześć ciata. Kroimy w paski i układamy kratkę na gorze ciasta.
  10. Wkładamy do piekarnika na 45 minut – aż ciasto bedzie na górze ładnie przypieczone na złoty kolor – uważajcie by jej nie spalić na ciemny brąz 😉