Tarta z jabłkami 

Jesień to czas na wszelkiego rodzaju szarlotki – tarta z jabłkami to tylko jedna z wielu opcji. Już jeden kawałek sprawi, że dzień będzie lepszy. 

CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 godziny (w tym godzina na chłodzenie ciasta w lodówce)
SKŁADNIKI: (forma o średnicy około 24-26cm)

Ciasto:

  • 330g mąki ( ja użyłam pół na pół pszennej i żytniej, ale może być np orkiszowa)
  • 200g masła
  • 1 duże jajko (lub 2 małe)
  • Szczypta soli
  • 4 łyżki syropu klonowego/z agawy/miodu

Jabłka:

  • 1,5 kg jabłek
  • 3 łyżki miodu/syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (lub więcej do smaku)
  • Garść rodzynek
  • Opcjonalnie: 1 łyżka rumu lub whisky
INSTRUKCJE:
  1. Mieszamy mąkę i sól w dużej misce. Na tarce o dużych oczkach ścieramy do mąki masło, co jakiś czas obtaczając kostkę w mące by nie przywierało do tarki.
  2. Dodajemy jajko i syrop klonowy. Zagniatamy ręką ciasto aż otrzymamy kulę ciasta. Owijamy ciasto w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
  3. W tym czas przygotowujemy jabłka. Obieramy i kroimy w kostkę. Rodzynki zalewamy w miseczce wrzątkiem i dodajemy rum lub whisky jeśli używamy.
  4. Na patelni rozgrzewamy na małym ogniu 3 łyżki miodu. Dodajmy jabłka i cynamon. Na małym ogniu podgrzewamy jabłka czasem je mieszając około 8-10 minut. Jeśli wolicie szarlotkę z kawałkami przysmażamy krócej – w zależności od rodzaju jabłek od 3-5 minut.
  5. Wstawiamy piekarnik na 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Obkrajamy 1/3 ciasta i wkładamy ją z powrotem do lodówki.
  6. 2/3 wałkujemy do wielkości naszej foremki na tartę – tak by pokryć spód i boki. Mój sprawdzony sposób na wałkowanie ciasta? Wkładam je między dwa kawałki papieru do pieczenia/ śniadaniowego. Nic nie  przywiera do wałka plus później z łatwością przeniesiemy je do foremki na kawałku papieru.
  7. Ciasto dziurkujemy widelcem w paru miejscach. Następnie wykładamy zesmażone jabłka.
  8. Rozwałkujemy pozostała cześć ciasta. Kroimy w paski i układamy kratkę na gorze ciasta. Można też przygotować dodatkowe ozdoby – jak listki na zdjęciu – wycięte nożem w cieście 😊
  9. Wkładamy do piekarnika na 45 minut – aż ciasto będzie na górze ładnie przypieczone na złoty kolor – uważajcie by jej nie spalić na ciemny brąz.