Wegański chleb bananowy

„Banana bread” – niewiele ma wspólnego z chlebem 😉 ale jest pysznym, wilgotnym ciastem – w tym przepisie bez cukru, więc można bez wyrzutów sumienia zjeść całą blaszkę <3

Przepis na ten chlebek bananowy jest bardzo łatwy i bardzo szybki. Słodkość pochodzi nie z cukru a z bananów i syropu daktylowego (lub z agawy), zamiast jajek i mleka krowiego używamy tutaj nasion chia i mleka kokosowego. Same dobroci 🙂

wegański chleb bananowy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10-15 minut przygotowania + 35 minut pieczenia

PORCJA: w sam raz do wypełnienia keksówki 🙂

Składniki

  • 4 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
  • 4 łyżki syropy z agawy lub daktylowego
  • 1 łyżka nasion Chia wymieszanych z 3 łyżkami ciepłej wody
  • 1/3 szklanki cacao nibs – surowych nasion kakaowca, (ewentualnie zastąpione połamaną czekoladą)
  • ⅓ szklanki połamanej czekolady gorzkiej (wegańskiej, lub zwyczajnej jeśli Wam nie zależy na opcji wegańskiej ;))
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ¼ szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki kakao

Instrukcje

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni
  2. W misce połącz banany, olej kokosowy, syrop, mix wody i nasion Chia. Mieszaj łyżką aż składniki się połączą.
  3. Wmieszaj mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Przełóż 1/3 ciasto do drugiej miski i wymieszaj z mlekiem kokosowym, nasionami kakaowca, kakao, pokruszoną czekoladą i cynamonem.
  5. Wyłóż podstawowe ciasto do keksówki. Na to wyłóż część czekoladową.
  6. Na górze wyłóż przekrojone na pół banany do dekoracji
  7. Piecz 35-40 minut – do momentu gdy włożony patyczek wyjmujemy bez ciasta 😉
  8. Ostudź odrobinę przed pokrojeniem – ale ciepły też jest pyszny 😀

WSKAZÓWKA: by uzyskać ładny efekt po przekrojeniu wymieszaj odrobinę masy przed włożeniem do piekarnika – najlepiej wkładając łyżkę poziomo w ciasto kręcąc nią okręgi 🙂