Wege chilli z soczewicą w owsianych tortillach

Wegetariańskie chilli, które dzięki dodatkowi soczewicy jest tak samo sycące jak to z mięsem. Podana w owsianych tortillach to świetna opcja na imprezę ze znajomymi lub do wzięcia w poniedziałek do pracy.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godzina na namaczanie i gotowanie soczewicy (można zrobić wcześniej) i 45 minut na gotowanie i zwijanie

SKŁADNIKI (na 6 tortilli)

  • 2/3 kubka brązowej soczewicy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki – najlepiej dwie różne, na przykład jedna czerwona, druga żółta lub zielona
  • jeśli lubimy pikantne: 1/2 papryczki chilli
  • 1 puszka fasoli – czerwonej lub białej
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 6 owsianych tortilli
  • 100 g żółtego sera
  • mały pęczek kolendry
  • puszka pomidorów w sosie lub passata
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie, ale poprawia smak :))
  • 3 łyżki octu balsamicznego lub 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta brązowego cukru
  • sól, pieprz

INSTRUKCJE:

  1. Soczewicę zalewamy 3 szklankami wody, namaczamy przez 1/2 godziny. Po tym czasie gotujemy przez kolejne 1/2 godziny. Po ostudzeniu przemielamy soczewicę – ja to robię w garnku ręcznym blenderem.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Solimy. Smażymy około 1-2 minuty. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Dolewamy odrobinę oliwy i wrzucamy zmieloną soczewicę. Mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy papryczkę chilli jeśli używamy.
  3. Dolewamy wino, jeśli używamy. Jeśli nie dolewamy ocet balsamiczny i sos sojowy. Czekamy aż odparują.
  4. Zmniejszamy gaz, dodajemy paprykę, fasolę i kukurydzę. Mieszamy. Wlewamy passatę lub pomidory w puszce. Dodajemy szczyptę brązowego cukru. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Mieszamy co jakiś czas by chilli się nie przypaliło.
  6. W tym czasie ścieramy żółty ser. Rozgrzewamy patelnię grillową.
  7. Na każdą tortillę wrzucamy z 3 łyżki sera żółtego i 1 łyżkę listków kolendry. Nakładamy 2 solidne łyżki chilli na środek (powinno stworzyć kwadrat na środku tortilli. Zaginamy dwa boki tortilli i zwijamy ją od dołu. Każdą podgrzewamy na suchej patelni grillowej przez około 1 -2 minuty z każdej strony – tak by stworzyły się ładne kreski :), ale nie przypaliły się.
  8. Podajemy z lekką sałatką i dobrym piwem 😉

Tortille można przygotować i zawinąć wcześniej, a przed samym podaniem podgrzać na patelni grillowej.

Smacznego!