Zdrowe Bounty – batoniki kokosowe

Dzisiaj z okazji poniedziałku znów przepis pełen czekolady – na Zdrowe Bounty. Uwielbiam te batoniki w wersji oryginalnej, niestety nie sprzyjają one zachowaniu idealnej sylwetki jak z ich reklamy (palmy, plaża i tak dalej). W tej wersji nie ma cukru, nabiału, niezdrowych tłuszczów. Ponadto, jeśli dodamy do nich odżywkę białkową – mamy zamiast niezdrowego podjadania, zdrową przekąskę proteinową.

zdrowe bounty

Poniższy przepis na Zdrowe Bounty bazuje na przepisie na kokosowe kulki od Vanillacrunnch, do którego wprowadziłam kilka zmian w proporcjach plus postanowiłam zrobić w formie bratoników.

Przepis nie jest trudny, a prac przy nim, nie zajmuje dużo czasu, natomiast trzeba każdy z etapów rozłożyć w czasie – tak by wszystko ładnie zastygło przed kolejnym etapem. Ja rozłożyłam sobie całość na 2 dni, , w czasie każdego poświęcając na to 15 minut, ale oczywiście można zrobić to jednego dnia, dając godzinę na zastygnięcie między każdym etapem.

Polecam użycie podwójnej warstwy polewy czekoladowej – wtedy zdrowe bounty rzeczywiście smakują jak oryginalne bounty 🙂

CZAS PRZYGOTOWANIA: 3 razy po 15 MINUT, oraz po godzinie po każdym etapie na zastygnięcie

PORCJE: ok. 20 batoników około 4cm na 1,5cm

Składniki

NADZIENIE:

  • 2 kubki wiórków kokosowych
  • 30g płatków migdałowych, zmielonych na grubą mąkę
  • 1/3 kubka pełnotłustego mleka kokosowego (ja użyłam małej puszki 165ml)
  • 1/3 kubka roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 5 łyżek syropu z agawy (można użyć klonowe lub daktylowego, ale one wpłyną na kolor nadzienia)
  • (opcjonalnie 2 łyżki odżywki białkowej o smaku pasującym: kokosowy lub biała czekolada)

POLEWA CZEKOLADOWA ( składniki na 1 warstwę, ale polecam zrobić podwójną :))

  • 150 g gorzkiej czekolady (przynajmniej 75% kakao), czyli 1,5 tabliczki
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu z agawy

Instrukcje

  1. Mielimy migdały. Roztapiamy olej kokosowy – na małym ogniu, tak by się roztopił, ale nie zagrzał zbytnio. Mleczko kokosowe otwieramy, odlewamy wodę, która się wydzieliła.
  2. W misce mieszamy wszystkie składniki nadzienia. Mieszamy łyżką, aż całość się połączy. Można spróbować, by stwierdzić, czy odpowiada nam słodkość, i w razie czego dodać syropu.
  3. Foremkę keksówkę wykładamy kawałkiem papieru śniadaniowego na dnie i wzdłuż długich boków (ułatwi to wyjęcie masy po zastygnięciu). Wykładamy nadzienie do foremki. Ugniatamy i wyrównujemy mokrą łyżką. Wstawiamy do zamrażarki na przynajmniej 1 godzinę.
  4. Po godzinie wyjmujemy keksówkę. Odczekujemy 15 minut, wyjmujemy trzymając za boki papieru blok masy.  Kroimy w poprzek na batoniki o szerokości około 1,5 cm. Następnie przekrajamy batoniki na pół. Wkładamy wyłożone na talerzu pokrytym papierem śniadaniowym z powrotem do zamrażarki.
  5. W tym czasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, olej kokosowy i syrop. Ściągamy z ognia jak tylko czekolada się rozpuści. Na łyżce wkładamy każdy batonik pojedynczo do miski z czekoladą. Obtaczamy. Wyjmujemy za pomocą szczypiec, strzepujemy nadmiar czekolady, kładziemy na talerzu wyłożonym papierem śniadaniowym. Powtarzamy ze wszystkimi batonikami.
  6. Wkładamy do zamrażarki na przynajmniej godzinę.
  7. Dla uzyskania grubej warstwy czekolady, obtaczamy jeszcze raz gdy pierwsza warstwa zastygnie (po godzinie wzamrażarce). By to zrobić powtarzamy kroki 5. i 6. 🙂

zdrowe bounty batoniki z nadzieniem kokosowym    IMG_7238

Batoniki trzymamy w lodówce lub w zamrażarce. Jeśli trzymamy  zamrażarce, należy je wyciągnąć na 15 minut przed jedzeniem 🙂