Zdrowe brownie – bez pieczenia, cukru i nabiału

Cudowna propozycja na takie dni jak dziś – deszczowe poniedziałki. Intensywnie czekoladowe, a o połowę mniej kaloryczne niż tradycyjne. Za to wypełnione po brzegi wartościami odżywczymi 🙂

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut + noc w lodówce

SKŁADNIKI (mała blaszka – około 20×20 cm)

BAZA:

  • 1,5 kubka orzechów – ja używam włoskich i laskowych
  • 1 kubek obranych migdałów – ja w tym przepisie używam tych w słupkach 🙂
  • opcja – 2 łyżki „cacao nibs”
  • 2 kubki pokrojonych i namoczonych we wrzątku przez 15 minut daktyli
  • 2 łyżki syropu z agawy/klonowego/daktylowego
  • 1/2 kubka kakao
  • 1/4 kubka karobu (jeśli nie mamu uzupełniamy kakao)
  • 1łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

WARSTWA GÓRNA:

  • 1 puszka tłustego mleka kokosowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej (jeśli chcemy opcję wegańską – wegańskiej czekolady :))
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • OWOCE na górę według uznania – jagody, borówki, granat, maliny, truskawki, winogrona

INSTRUKCJE:

  1. Wrzuć orzechy i połowę migdałów do blendera kielichowego. Miel pulsacyjne aż będą drobne
  2. Dodaj odsączone daktyle i miel pulsacyjnie, aż się połączą.
  3. Dodaj kakao, wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
  4. Wyłóż masę do foremki, rozsmaruj na płasko. Pozostałe migdały wbij w powierzchnię bazy. Włóż do zamrażarki.
  5. Górna wartswa: podgrzej mleko (tylko kremową część, płyn odlej) i małym rondelku. Dodaj olej kokosowy. Nie gotuj!
  6. W miseczce połam czekoladę. Zalej ciepłym mlekiem, odczekaj 2 minuty nie mieszając. Po upływie tego czasu wymieszaj. Dodaj kakao i ekstrakt, mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Wylej ba bazę czekoladową. Włóż na 10-15 minut do lodówki.
  7. Po tym czasie rozłóż na górze owoce. Powinny lekko się zapaść w masę, ale nie utonąć 🙂

Przepis bazuje na przepisie http://vanillacrunnch.com/