Zielone Smoothie Bowl z jarmużem, awokado i mango

Miska pełna zielonych dobroci czyli tak zwane zielone smoothie bowl. Idealny sposób, by przemycić w diecie świeży jarmuż, szpinak i zdrowe tłuszcze z awokado.

Przepis na to zielone smoothie bowl poznałam na warsztatach kulinarnych ze zdrowego jedzenia około rok temu. Po czym zupełnie o nim zapomniałam 😄 Od jakiegoś zadu jednak wciąż za mną chodziło, wiec postanowiłam wygrzebać przepis z czeluści pamięci – i wyszło cudnie.

W mojej wersji głównym dodatkiem jest mango – moim zdaniem świetnie się komponuje ze smakiem smoothie. Ale zachęcam do eksperymentowania – znajdziecie swój ulubiony smak.

smoothie bowl

Składniki

  • dwie garści jarmużu lub jarmużu i szpinaku
  • 330 ml wody kokosowej
  • Dojrzałe awokado
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • Kawałek dojrzałego mango
  • Dodatki: ekspandowane zboże, płatki kokosowe, orzechy, chcą – na co macie ochotę

Instrukcje

  1. Przepis z serii mega trudnych: wrzucamy do blendera jarmuż (i/lub szpinak) i obrane awokado. Dolewamy wodę kokosową, sok z cytryny i syrop z agawy. Miksujemy.
  2. Przelewamy do miski. Mango kroimy według uznania (nie musi być w gwiazdki 😉) i dodajemy na wierzch. Dosypujemy dodatki: płatki kokosowe, ekspandowane zboże lub inne na jakie mamy ochotę i zajadamy 😊
  3. (Wskazówka: możecie cześć mango przemielić i dodać kilka takich łyżek na wierzch smoothie bowl. Mniam!)