Wiem, że trudno w to uwierzyć, ale na imprezie można mieć pyszne i proste przekąski, które nie są chipsami 😉 Dzisiaj mam dla Was propozycję pięknej i pysznej przekąski na imprezę. Bataty z serem kozim, gruszką, tymiankiem i pekanami. Proste, pyszne, plus nie trzeba do nich talerzy dla gości.
Połączenie sera koziego, tymianku i miodu to jedno z moich ulubionych, słodko-wytrawnych połączeń. Tworzy idealne kanapki i zapiekanki. Plus świetnie sprawdza się na tych batatach. Dodatkowo gruszka i orzech nadają całości chrupkości i tekstury. Dlatego jak dla mnie to połączenie idealne.
Przepis na te bataty z serem kozim możecie potraktować jako inspirację i stworzyć swoje własne połączenia smakowe na batatach. Inne ciekawe połączenia to na przykład:
- guacamole + feta + granat
- awokado + pomidorki + cebula czerwona + kolendra
- pesto bazyliowe z awokado + zesmażone pomidorki koktajlowe
- hummus + kiszonki/oliwki
- każdy inne połączenie które uwielbiacie
Jeśli szukasz innej propozycji na przekąski na imprezy, wypróbuj inne przepisy:
- Krakersy z ciecierzycy z guacamole
- Tęczowe spring rollsy z warzywami w sosie orzechowym
- Falafele z cieciorki i zielonego groszku
Bataty z serem kozim, gruszką i tymiankiem
Course: przekąski, imprezaCuisine: wegetariańskieDifficulty: proste20
talarków15
minutes50
minutesBataty z serem kozim, gruszką, tymiankiem i pekanami. Proste, pyszne, plus nie trzeba do nich talerzy dla gości.
SKŁADNIKI
1 podłużny batat
rolada sera koziego / (lub opcjonalnie) serek kozi do smarowania
świeży tymianek
20 orzechów pekan (lub włoskich)
gruszka
miód (płynny) lub syrop klonowy
odrobina oliwy
INSTRUKCJE
- Piekarnik nastawiamy na 200° C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Batata kroimy na talarki – około 3-5mm. Kładziemy obok siebie na blaszce (nie powinny na siebie nachodzić). Smarujemy leciutko oliwą (pędzelkiem lub palcem). Solimy.
- Wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut. Po 20 minutach przewracamy na drugą stronę. Pieczemy do momentu, gdy widelec będzie gładko wchodził w talarki, ale nie będą nam się rozpadać 🙂
- Po upieczeniu składamy nasze talarki. Na każdy kładziemy
– plasterek sera koziego (lub smarujemy, jeśli wybraliśmy taką opcję serka)
– plasterek gruszki
– orzech
– świeży tymianek
– dosłownie 2-3 krople miodu/syropu klonowego - Zajadamy <3
Piękne patery, które widzicie na zdjęciu z talarkami z batatów były stworzone przez Kasię z MUAstudios <3
A Wy jakie przekąski lubicie przygotowywać na swoje imprezy? Macie swoje ulubione przepisy czy raczej kupujecie gotowe przekąski?
[…] ser kozi + gruszka + tymianek + orzechy […]