Dzisiaj kolejny przepis na batoniki owsiane- tym razem z masą orzechów i intensywnym smakiem miodu i masła orzechowego. Jeśli będziecie trzymać się bazy – płatków owsianych, miodu, masła orzechowego i ich proporcji 🙂 – resztę składników – orzechów i bakalii, możecie dobrać według własnych upodobań 🙂
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut przygotowań + noc na zastygnięcie w lodówce + 5 minut na porcjowanie rano 🙂
SKŁADNIKI: (na około 8 batoników)
- 1 kubek płatków owsianych drobnych (błyskawicznych) – one łączą resztę 😉
- 1/2 kubka płatków orkiszowych, żytnich lub gryczanych
- 2/3 kubka orzechów lub pestek rozdrobnionych w moździerzu lub nożem – tutaj możemy wybierać według własnych preferencji – ja zrobiłam mieszankę orzechów włoskich, nerkowców, migdałów, wiórków kokosowych i nasion Chia. Ale możemy również dodać orzechy laskowe, ziemne (niesolone) lub brazylijskie, pestki dyni czy słonecznika lub sezam.
- 1/3 kubka pokrojonych bakalii – ja użyłam daktyli, ale świetnie sprawdzają się rodzynki, żurawina czy morele.
- 5 łyżek miodu
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalna, ale dodanie zdecydowanie polepsza połączenie się składników)
INSTRUKCJE:
- Do małego rondelka dodajemy miód, masło orzechowe i olej kokosowy. Podgrzewamy cały czas mieszając na małym ogniu max 1-2 minuty, aż składniki się połączą. Nie gotujemy!
- W misce mieszamy płatki owsiane, rozdrobione orzechy/pestki/nasiona oraz rozdrobione bakalie.
- Do miski wlewamy masę miodową – mieszamy dokładnie łyżką, aż masa miodowa pokryje wszystkie suche składniki. Całość nam się zbryli, ale nie połączy w jednolitą masę – spokojnie, dokładnie tak ma być 🙂
- Keksówkę lub inną podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia lub śniadaniowym na dnie i dłuższych bokach. Wykładamy masę i wyrównujemy ją łyżką zmoczoną w ciepłej wodzie. Wkładamy do lodówki.
- Rano (lub po upływie 4-5 godzin) kroimy na batoniki owsiane (około 1,5cm szerokości) i zawijamy w papier śniadaniowy lub folijkę. Idealna przekąska do szkoły, pracy lub w podróży 🙂


