BOŻE NARODZENIE, CIASTA, DESERY, IMPREZA

Tort świąteczny – z białą czekoladą, żurawiną i malinami

0 comments

Torty nie należą to moich ulubionych wypieków, ale są okazje, które nie mogą się obejść bez tortu. Dla mnie są to wesela, urodziny i święta Bożego Narodzenia. Dzisiaj mam dla Wa idealny tort świąteczny – z prostą, ale piękną, zimową dekoracją, która zachwyci wszystkich gości.W smaku idealnie balansujący słodkość z odświeżającym smakiem owoców – idealny, lekki deser bo wszystkich wigilijnych daniach.

tort świąteczny

Istnieją rzeczy, które są dla mnie nie do zaakceptowania w tortach. Należą do nich suchy biszkopt, zbyt słodki krem na bazie masła i cukru pudru oraz niezjadliwe dekoracje z masy cukrowej. Dlatego ten tort świąteczny nie posiada żadnego z tych elementów. Ten krem ma wilgotny biszkopt idealnie nasączony naparem z białej herbaty i syropu malinowego. Dodatkowo krem z białą czekoladą na bazie mascarpone i śmietany. Kolejne warstwy dodatkowo są przełożone musem żurawinowo-malinowym, który idealnie balansuje słodkość kremu.

tort świąteczny

A co na dekorację? Ja stawiam na prostotę, plus możliwość zjedzenia dekoracji. Bo nie znoszę tych twardych dekoracji z masy cukrowej, na których łamie się zęby i finalnie zostawia niedojedzone na talerzu! Dlatego proponuję Wam zimowy krajobraz na torcie. Wiórki kokosowe rozsypane na białym kremie dla efektu śniegu. Do tego pierniczki i choinki z rozmarynu do dopełnienia zimowej scenerii. Do upieczenia pierniczków możecie wykorzystać ten przepis, na pierniczki orkiszowe bez białego cukru. Finalnym element dekoracji stworzycie z gałązek choinki rozłożonych wokół tortu. Proste! A prawda, że śliczne?

Tort świąteczny – z białą czekoladą, żurawiną i malinami

Recipe by LilaCourse: CIASTA, DESERYCuisine: święta bożego narodzenia, wigilijneDifficulty: średnia trudność
Porcje

12

porcji
Czas aktywny

1

hour 
Czas całkowity

3

hours 

Idealny świąteczny tort z kremem z białej czekolady i musem żurawinowo-malinowy dla przełamania słodyczy. Zimowa sceneria z pierników.

SKŁADNIKI

  • BISZKOPT
  • 7 jaj w temperaturze pokojowej

  • 120g cukru (2/3 kubka)

  • 145g mąki tortowej (1 kubek)

  • 50g (1/3 kubka) mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • do nasączenia: biała herbata (może być z malinami) + 1 łyżka syropu malinowego

  • KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
  • 200g białej czekolady (2 tabliczki)

  • 625g (2,5 opakowania 250g) mascarpone

  • 400g śmietany 30%

  • ziarenka z jednej laski wanilii / 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego

  • MUS ŻURAWINOWO-MALINOWY
  • 150g malin (mogą być mrożone)

  • 150g świeżej żurawiny (jeśli nie lubicie, możecie zrobić mus z 300g malin, tylko wtedy mniej cukru)

  • 35g cukru brązowego

  • 3 łyżki soku z cytrny

  • DEKORACJA
  • pierniczki w wybranych przez was wzorach

  • wiórki kokosowe

  • gałązka rozmarynu (do udawania choinki 🙂 ja wolę nie wbijać gałązek choinki w ciasto, by nie wyciekła żywica)

  • gałązki choinki do położenia wokół

INSTRUKCJE

  • BISZKOPT
  • Jajka najlepiej jak będą w temperaturze pokojowej. Jeśli są bardzo zimne włóżcie je na chwilę do miski z ciepłą wodą (ciepłą, nie gorącą!).
  • Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany. Następnie dodajemy po łyżce cukru ciągle miksując. Na koniec dodajemy pojedynczo żółtka.
  • Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do oddzielnej miski. Następnie dodajemy mąkę do piany w trzech turach (najlepiej znów przez sitko). Po każdej porcji albo mieszamy delikatnie masę szpatułką lub krótko ubijamy na mniejszych obrotach. Zależy nam na połączeniu składników ale bez utraty objętości.
  • Ja biszkopt piekłam w trzech foremkach 21cm, bo nie znoszę krojenia biszkoptu ;). Ale jeśli macie tylko jedną foremkę 26cm, to upieczcie jeden biszkopt, który następnie pokroicie na 3 blaty. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Jeśli całe ciasto włożymy do jednej foremki pieczemy około 40 minut (sprawdzamy patyczkiem). Jeśli tak jak ja rozdzielicie ciasto między foremki – wystarczy 18 minut.
  • Biszkopt pozostawiamy do ostygnięcia. Jeśli piekliśmy w jednej foremce to kroimy na 3 blaty. Następnie nasączamy każdy blat 3-4 łyżkami naszego naparu – czyli białej herbaty zaparzonej i posłodzonej 1 łyżką syropu malinowego.
  • MUS OWOCOWY
  • Do garnuszka wrzucamy żurawinę, sok z cytryny i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu aż owoce zaczną się rozpadać.
  • Dodajemy maliny. Całość podgrzewamy jakieś 7-10 minut – aż owoce się delikatnie rozpadną i część wody odparuje. Pozostawiamy do wystygnięcia (przed składaniem tortu musi być zupełnie zimny – ja wystawiłam na balkon :))
  • KREM
  • Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalowa miseczka na garnku z małą ilością gotującej się wody). Gdy czekolada się rozpuści dajemy jej się lekko ostudzić, ale często mieszamy i pilnujemy, by nie zaczęła ponownie zastygać. Po prostu nie chcemy dawać jej gorącej do kremu.
  • Śmietanę ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania w miarę sztywnej bitej śmietany. Dodajemy po łyżce mascarpone do połączenia się składników. Dodajemy wanilię. Na koniec miarowo wlewamy czekoladę. Najlepiej gdy śmietana i mascarpone nie będą już bardzo zimne, a czekolada bardzo gorąca – wtedy nie będzie nam się tak szybko “ścinać” czekolada.
  • SKŁADANIE TORTU
  • Najlepiej składać tort na paterze/talerzu na którym chcemy go później trzymać/podawać. Przekładanie tortu z jednego naczynia na drugie raczej się skończy się fatalnie 😉
  • Na środku patery rozsmaruj jedną łyżkę kremu – dzięki temu tort przyklei się do patery.
  • Składamy kolejno: biszkopt, krem i mus owocowy. Następnie znów biszkopt, krem i mus. Na wierzchu i na bokach już tylko krem.
  • DEKORACJA
  • Na wierzchu rozsypujemy garść wiórków kokosowych, które pełnią rolę śniegi. Nie bawcie się w zasypywanie boków – tylko narobicie bałaganu w kuchni 😉
  • Na bokach przyklejamy pierniczki – ja dodałam tylko w jednym miejscu, bo chciałam minimalistycznie, ale jeśli chcecie możecie obkleić na całym obwodzie.
  • Na górze najlepiej sprawdzi się pierniczek domek i choinka. Ja swoją stworzyłam z rozmarynu – wystarczy go odwrócić do “góry nogami” posmarować miodem lub syropem klonowym i obsypać naszym kokosowym śniegiem.
tort z biala czekolada
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments